Zoo tager sensationelt foto af truet leopard

TRUET – Den smukke og sjældne Javaleopard gik i København Zoos fotofælde i en lille nationalpark i Indonesien. Fantastisk opdagelse, siger Zoos videnskabelige direktør, Bengt Holst.

Måske er der kun 200-250 tilbage af Javaleoparderne. (Foto: Zoo)

Zoo er begejstret over, at det er lykkedes at fotografere den truede leopard. (Foto: Zoo)

Der er langt imellem Javaleoparderne. Videnskabsfolk gætter på, at bestanden er helt nede på 200-250 stk. Dermed befinder Javaleoparden sig i den lidet eftertragtede kategori ”kritisk truet”.

Derfor var det noget af en sensation, da netop en Javaleopard udløste en af Zoos kamerafælder i Baluran National Park og lod sig forevige. Alas Purwo er en ganske lille nationalpark på knap 450 km2 i det østlige Java, hvor København Zoo som et led i undervisning af de lokale parkbetjente har opsat 10 kamerafælder.

Billedet af den plettede Javaleopard er sensationelt i sig selv. Endnu mere spektakulært var det, da Zoos kamerafælder i samme nationalpark tog et billede af den sorte udgave af Javaleoparden, svarende til, hvad panteren er til den almindelige leopard.

En fantastisk opdagelse
Zoos videnskabelige direktør, Bengt Holst, er stærkt begejstret:

- Det er en fantastisk opdagelse. At vi kan få billeder af begge typer leoparder på så kort tid, betyder måske, at den er endnu mere hyppig, end vi troede. Vi stiller nu flere kamerafælder op, så vi har 50 i alt, og viser det sig, at der er en større population af Javaleoparden i det område, er det rigtigt spændende. Nogle gange kategoriseres dyr som sjældne, fordi det ikke er undersøgt. Derfor er det rigtig vigtigt at finde ud, hvor mange der er, siger Bengt Holst.

En leopards territorium kan variere enormt i størrelse, fra tre-fire km2 til omkring 100 km2. Det afhænger helt af, hvor gode mulighederne er for at få noget at æde. Jo flere byttedyr, jo mindre territorium. Her på det østlige Java er leopardens byttedyr vildsvin og hjorte. Derfor bliver det interessant at undersøge, hvor mange eksemplarer af Javaleoparden der er på det relativt lille område.

Sidste år fangede Zoos kamerafælder i Krau Wildlife Reserve i Malaysia billeder af den ligeledes stærkt truede fladhovedede kat. Disse billeder gik verden rundt og er alene på Zoos Youtube kanal vist over 15.000 gange.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: