Waitrose vil skåne bier for pesticider

SPRØJTEGIFT – En af de førende britiske supermarkedskæder beder nu sine leverandører om at udfase brugen af af tre farlige pesticider, der er under mistanke for at kunne skade biernes evne til at orientere sig.

Waitrose indfører på egen hånd det forbud mod farlige pesticider, som ikke kunne hente stemmer nok i EU-Parlamentet. Her er det butikken i Abergavenny. i Wales (Foto: Waitrose)

Det lykkedes ikke for EU-Parlamentet at stemme sig til et forbud mod tre potentielt farlige kemiske sprøjtegifte, de såkaldte neonikotinoider, der er under stærk mistanke for at skade biernes centralnervesystem.

EU-Kommissionens forslag om at forbyde sprøjtegiftene i foreløbig to år faldt i sidste måned til jorden, fordi ni lande stemte imod og Storbritannien og Tyskland undlod at stemme.

Waitrose indfører forbud
Men nu tager den britiske supermarkedskæde Waitrose sagen i egen hånd. Waitrose, der er en af Storbritanniens fem største supermarkedskæder, er førende med økologiske, etiske og fairtrade-mærkede varer og var ligeledes den første til helt at udfase æg fra burhøns.

Ifølge avisen The Guardian har Waitrose anmodet alle leverandører, der vil sælge frugt- grønt og blomster til butikskæden om at undgå farlige pesticider, der kan skade bierne. Initiativet sker som led i en ny syvårsplan, der skal gælde fra udgangen af 2014, og modvirke de senere års stærke tilbagegang for bestanden af bier i Storbritannien.

En fantastisk nyhed
Miljøorganisationen Friends of the Earth er begejstret for initiativet fra Waitrose og kalder det en ‘fantastisk nyhed’ og opfordrer andre butikskæder til at følge trop.

- Regeringen kan ikke ignorere den stigende bekymring fra forskere, virksomheder og offentligheden. De bør bakke EU-forslaget om at begrænse brugen af disse insekticider senere på måneden, siger Andrew Pendleton fra Friends of the Earth til The Guardian.

Også andre natur- og miljøorganisationer kalder det et skridt i den rigtige retning, at Waitrose på eget initiativ forsøger at bremse brugen af de bi-skadelige sprøjtegifte.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: