EU-forbud mod tre gifte er en sejr for bierne

SPRØJTEGIFT – I går besluttede EU-Kommissionen at forbyde tre kemiske sprøjtemidler, der skader bierne. Forbuddet skal foreløbig gælde i to år og omfatter tre neonikotinoider: imidacloprid, thiamethoxam og clothianidin.

Sprøjtegift kan skade biernes centralnervesystem og evne til at navigere. (Foto: Danmarks Biavlerforening)

Europa-Parlamentet missede sidst i marts en chance til at forbyde tre farlige kemiske pesticider, som er under stærk mistanke for at forårsage store skader blandt verdens bestand af bier.

Alligevel besluttede EU-Kommissionen i går at forbyde de såkaldte neonikotinoider. Forbuddet skal foreløbig gælde i to år og omfatter tre af midlerne.

Forbuddet bliver modtaget med begejstring blandt europæiske miljø- og naturorganisationer. Herhjemme kalder Det Økologiske Råd afstemningsresultatet for ’en sejr for bierne og for biodiversiteten’.

Kemi-koncerner har modarbejdet forbud
- Det er en meget glædeligt, at det lykkedes, selv om de store kemikoncerner Bayer og Syngenta, der producerer pesticiderne, har været meget aktive for at forhindre et forbud, siger Eline Aggerholm, cand.scient. og kemikaliefaglig medarbejder i Det Økologiske Råd.

- Neonikotinoider er en gruppe pesticider, der virker som en nervegift. Nye britiske og franske forsøg viser, at de skader bierne. Disse forstyrres, så de mister orienteringsevnen og ikke kan finde hjem til kolonien eller reden, fordi giften påvirker deres centralnervesystem, forklarer Eline Aggerholm.

Forbuddet kommer efter en rapport fra EFSA (European Food Safety Authority) dømte neonikotinoiderne som en ’unacceptable danger to bees feeding on flowering crops”.

- Forbuddet er et stort skridt på vejen, men hvis verdens bestand af bier skal overleve og biodiversiteten beskyttes, skal der mere til. Vi har brug for et totalforbud mod neonikotionider, og det kan kun gå for langsomt, understreger Eline Aggerholm, Det Økologiske Råd.

Det bliver forbudt at anvende sprøjtemidlerne i raps, majs, solsikker og en lang række andre afgrøder, som bliver bestøvet af bier. Forbuddet gælder fra 1. december i år.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: