57 forskellige sprøjtegifte fundet i honningbier

SPRØJTEGIFT  – Europæiske bier bliver forgiftet med 57 forskellige kemiske sprøjtegifte. Nu har forskerne fundet frem til en ny metode, som kan afsløre hvordan, det sker.

Bierne bestøver op mod 80 procent af de vilde planter og landbrugsafgrøder. Foto: Milena Borzęcka, National Veterinary Research Institute in Pulawy

Forskere fra det nationale veterinære forskningsinstitut i Polen har udviklet en metode, som kan analysere 200 pesticider på samme tid. Metoden er baseret på en metode, som i forvejen anvendes til at idetificere rester af sprøjtegift i fødevarer.

Metoden blev brugt til at undersøge mere end 70 tilfælde med forgiftede honningbier.

- Vi testede honningerne for mere end 200 forskellige pesticider og regnede samtidig ud, hvor store koncentrationer af giften, der fandtes i biernes organer. Vi fandt 57 forskellige pesticider i bierne, og det fortæller os, at vi er på rette spor ved hjælp af den nye metode, siger Tomasz Kiljanek, hovedforfatter på den videnskabelige artikel.

- Forgiftningen af honningbier er kun toppen af isbjerget, understreger han. Selv ved meget lave niveauer kan pesticider svække biernes forsvarsværker, så parasitter og virus kan dræbe kolonien.

Hans resultater er publiceret i Journal of Chromatography og dokumenterer, at forskerne har påvist op til 57 forskellige pesticider i bierne.

Voldsom tilbagegang
De flittige bier er i voldsom tilbagegang verden over. Værst står det til i USA, hvor Colony Collapse Disorder har udryddet milliarder af honningbier. Men også i Europa dør bierne i stort antal.

En del af forklaringen kan være landbrugets brug af kemiske sprøjtegifte. Britiske forskere har påvist, at visse typer af sprøjtegifte ødelægger biernes evne til at navigere og dermed gør det umuligt for dem at finde hjem. Det gælder de såkaldte neonikotinoider, som nu er forbudt i EU.

Men det er formentlig ikke hele forklaringen, for tilbagegange fortsætter.

Forholdet mellem anvendelse af pesticider og biernes tilbagegang er uhyre kompliceret, understreger forskerne, som forsøger at finde ud af helt præcist, hvad det er der sker. Det kan være en bestemt kombination af pesticider, forskellige koncentrationer eller andet, der kan forårsage biers død.

Bestøver 80 procent af afgrøderne
Bierne spiller en vigtig rolle for samfundet, men også for landbrugets økonomi.

- Bier er ekstremt vigtige for miljøet og landbruget. De bestøver mere end 80 procent af afgrøderne og de vilde planter i Europa, siger Tomasz Kiljanek.

- Hvis vi vil reducere eller sætte en stopper for den globale tilbagegang for honningbierne, er vi nødt til at vide så meget som muligt om de faktorer, som kan forårsage tilbagegangen, siger den polske forsker, som tilføjer, at undersøgelsen blot er den første i deres forskningsprojekt, som har ambitioner om at kortlægge pesticidernes virkning på honningbiernes sundhed.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: