Vestas rykker ned på global andenplads

VINDMØLLER – Amerikanske General Electric er nu verdens førende. Også tyske Siemens har erobret en stor andel af verdensmarkedet og rykkede fra en niendeplads til en tredjeplads i 2012.

Vestas har i mange år været foran konkurrenterne, men har svært ved at vokse ligeså stærkt som de kapitalstærke konkurrenter i USA og Tyskland. (Foto: Colourbox)

Den nødlidende danske vindmølleproducent Vestas mistede sidste år førerpositionen på det globale vindmøllemarked til fordel for den amerikanske konkurrent General Electric.

Det er første gang siden år 2000, at det danske selskab måtte give afkald på førstepladsen og nøjes med en andenplads på det globale vindmøllemarked.

Det viser data fra BTM Consult, som er blevet offentliggjort mandag i forbindelse med den såkaldte World Market Update 2012.

Stærk position i USA
De foreløbige tal viser, at General Electric har overtaget førstepladsen på det globale vindmøllemarked. Det skyldes først og fremmest selskabets position på det amerikanske marked, hvor der sidste år blev installeret en betydelig vindkapacitet, fordi politikerne truede med ikke at forny skatterabatten, den såkaldte ‘PTC-ordning’ ved årsskiftet.  I 2011 var General Electric den tredjestørste producent.

Den tyske vindmølleproducent Siemens er rykket kraftigt frem fra en niendeplads i 2011 til en tredjeplads i 2012. Tyske Enercon er gået frem fra en femteplads i 2011 til en fjerdeplads i 2012. Indiske Suzlon er gået fra en sjetteplads i 2011 til en femteplads i 2012.

Selvom den kinesiske vindmølleproducent Goldwind indtog en markedsposition som nummer to tilbage i 2011, så er selskabet røget ud af den globale top fem i løbet af 2012. Spanske Gamesa har også måtte vinke farvel til top fem på grund af et svagt momentum på det spanske hjemmemarked.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: