Holland viser vejen med vindenergi

ENERGI – Holland har hævet ambitionerne for vindenergi og får dermed Danmark til at ligne en miniput-nation, når det kommer til havvindmøller. Ønsker vi at være et grønt foregangsland, må vi følge det hollandske eksempel og satse stort på vindmøllerne til havs.

Holland har hævet ambitionerne for vindenergi og får Danmark til at ligne et miniput-nation, når det gælder havvindmøller. Her er det Middelgrunden i Øresund. Foto: FN

KOMMENTAR
Af Rasmus Nordqvist, Alternativets klimaordfører

Holland. Det pandekageflade land kendt for træsko, tulipaner, kanalerne, Cruyff og Van Gogh – og vindmøllen. Den klassiske hollandske vindmølle, der kendes på sin karakteristiske kegleformede bygning og de store vinger, er et nationalsymbol og repræsenterer landets bondeidyl.

Energien fra de hollandske vindmøller blev tidligere brugt til at male korn eller pumpe vand, men for hollænderne hører vindmøllen ikke blot en svunden tid til. Tværtimod holder Holland fast i det nationale varemærke og satser massivt på vindmøllerne – naturligvis ikke med fortidens formål for øje, men som en afgørende spiller i fremtidens energisektor. En fremtid forsynet af vedvarende energi.

Holland har allerede planlagt 4.5 GW havvind inden 2023, men har valgt at lægge 7 GW oveni. Sammenlagt vil det betyde, at Hollands havvindskapacitet i 2030 vil ligge på 11.5 GW. Til sammenligning har Danmark en havvindskapacitet på kun 1.3 GW med 1.35 GW yderligere planlagt frem mod 2020, ifølge Dansk Energi.

Havvind har aldrig været billigere

Sammenlignet med Holland står Danmarks omdømme som en grøn stormagt altså og flagrer i vinden. I Danmark afventer vi at tage de næste skridt på vejen mod fremtidens grønne samfund, mens lande som Holland tør at være modige og udstikke retningen for en fremsynet energipolitik.

Selv blandt Danmarks grønnere partier, hører vi kun forsigtige bud på, hvor stor den fremtidige havvindskapacitet skal være. De Radikale foreslog eksempelvis sidste år at bygge tre havvindmølleparker svarende til 3 GW. Men kan vi være tilfredse med det? Når vi ved, hvilken hastighed en seriøs grøn omstilling kræver, gør vi så nok? Ikke, hvis du spørger mig.

Aldrig før har omkostningerne for havvind været lavere. Derfor håber jeg virkelig, at de kommende energiforhandlinger vil bære præg af det momentum, som vi befinder os i nu. Jeg mener, at det er tid til, at vi – ligesom hollænderne – værner om vores grønne ry og planlægger en fossilfri fremtid i dag.

Det er også derfor, at vi i Alternativet arbejder for en effektiv og kontrolleret omstilling af vores energisektor til 100 procent vedvarende energi. Vi mener, vi bør stile efter at være et fossilfrit samfund i 2035. Ambitiøst, ja. Urealistisk, nej. Slet og ret nødvendigt, hvis vi skal yde vores fair bidrag til at bremse klimakrisen, inden det er for sent.

Vindmøller er den store motor i omstillingen
Vindmøller vil i mange år fremover fungere som den store motor i produktionen af vedvarende energi. Derfor er det helt centralt at planlægge vindmølleudbygningen – til lands og til vands – for de næste årtier.

For at nå målet om 100 procent vedvarende energi i 2035, foreslår vi i Alternativet, at der opstilles mindst 1 GW vedvarende energi om året fra 2021 til 2030, hvoraf det meste skal dækkes af vindmøller. For kun med en ambitiøs plan for den danske havvind kan vi løfte energipolitikken til et niveau, der er Danmarks grønne omdømme værdigt.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: