Venstre: Flere svin og mere gødning kan skabe vækst

LANDBRUG – Venstre vil sammen med Dansk Folkeparti og de konservative afskaffe gødningsreglerne og producere flere svin. Det kan skabe vækst og 25.000 nye job i landbrug og følgeindustri, mener blå blok.

Flere svin og lempeligere miljøregler kan skabe vækst i landbruget, mener blo blok i Folketinget. Foto: Colourbox

Venstre har sammen med støttepartierne Dansk Folkeparti og de konservative fremlagt en ny pakke med 16 konkrete forslag, der skal gøre det nemmere og billigere at drive fødevare- og landbrugsvirksomhed i Danmark.

Fødevare- og landbrugspakken skal munde ud i mere vækst og flere danske arbejdspladser, siger Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen.

For strenge regler
- Landbrugs- og fødevaresektoren har et stort vækstpotentiale, som vi ikke udnytter i dag, fordi der er for meget bureaukrati, for strenge regler og for mange unødige omkostninger, mener han.

- Vi har muligheden for at øge eksporten med op mod 50 milliarder kroner og skabe op mod 25.000 arbejdspladser i løbet af de næste fem år. En væsentlig forudsætning for at opnå det er, at landmændene får mulighed for at gøde noget mere på markerne, siger Erling Bonnesen.

De tre partier foreslår således bl.a. at udfase de vidtgående danske særregler for gødning, så det bliver muligt at gøde mere på de robuste og holdbare jorde.

- Det vil betyde, at Danmark kan producere flere og bedre fødevareprodukter, hedder det i forslaget.

Flere dyr på mindre areal
Derudover rummer fødevare- og landbrugspakken bl.a. et forslag om at forbedre konkurrencevilkårene for de danske svineproducenter ved at lade dem have flere dyr per hektar jord op til det tilladte niveau i EU.

Også det vil øge svineproduktionen i Danmark, skabe vækst for landmændene og arbejdspladser på slagterierne og i afledte erhverv, håber de tre partier bag forslaget.

Høegh: Vi tager hånd om miljøet
- Når Danmark går længere end en række andre EU-lande, så går det ud over vores konkurrenceevne med tab af arbejdspladser til følge. Vi har lyttet til de landmænd, som har svært ved at forstå, hvorfor deres europæiske konkurrenter har mere lempelige vilkår end her i landet. Og vi gør det på en måde, hvor der også bliver taget hånd om miljøet, siger miljøordfører Henrik Høegh.

- Jeg vil også gerne understrege, at der med det her forslag ikke kommer flere grise i en sti eller flere køer i en kvægstald end efter de nuværende regler, og dermed er kravene til dyrevelfærden nøjagtig de samme, siger Henrik Høegh, der er tidligere fødevareminister.

Den højere svineproduktion kan øge eksporten med 2,2 mia. kr. og sikre ca. 2.000 nye arbejdspladser, oplyser Venstre, der henviser til beregninger i Finansministeriet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: