Venstre-elitens upassende opførsel

KOMMENTAR – Venstre-eliten forstærker leden ved politikere, skriver Kjeld Hansen, som her giver tre eksempler på Venstre-elitens upassende opførsel.

Den politiske elite favoriserer vennerne og flytter rundt med milliardbeløb.

Af Kjeld Hansen, journalist, forfatter og landmand

De stjæler millioner af udviklingskroner fra udkantens beboere, de forærer dine pensionspenge til fallerede kernevælgere, og de favoriserer åbenlyst politiske venner på bekostning af andre menneskers velfærd.

Er der noget at sige til, at almindelige mennesker føler en stigende lede ved det politiske kammerateri, som regeringspartiet Venstre udfolder?

Her er tre eksempler, der dokumenterer Venstre-elitens upassende opførsel.

Når forureneren forkæles
I kølvandet på landbrugspakkens øgede gødningsforbrug skal der samles forurening op over det ganske land. Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fremlagde 6. februar sin renseplan. Inden år 2021 skal der etableres 13.000 hektar nye vådområder, der vil fjerne 1200 tons kvælstof og fire tons fosfor fra de dyrkede marker. Pris? 1,6 milliarder kroner.

Hvem skal betale? De, der forurener? Nej. Pengene »stjæles« fra landdistriktsprogrammet (75 procent). Det betyder, at de mange gode projekter, der skulle skabe liv, velfærd og udvikling på landet, vil køre på vågeblus frem til 2021. Resten af millionerne (25 procent) hentes direkte i skatteydernes lommer. Hvad kalder man den slags? Døm selv.

Troels Lund Poulsens lånefidus
Så er der Troels Lund Poulsens personlige lånefidus: Dansk Landbrugskapital, der også blev lanceret her i februar. Staten, dvs. skatteyderne, har afleveret 500 millioner kroner., mens fire pensionskasser er blevet presset til hver at hoste op med 125 millioner kroner. Hvad skal denne kapital så bruges til? Milliarden lånes ud til landbrug, men kun til stærkt forgældede producenter, som bank og realkredit har sagt nej til.

De risikovillige lån fra Dansk Landbrugskapital skal uddeles som såkaldte ansvarlige lån, der bliver efterstillede og er uopsigelige fra Dansk Landbrugskapitals side. Det betyder, at realkredit- og pengeinstitutter kan tælle investeringslånene med, som var de egenkapital.

Eller som enhver revisor straks vil sige: Der er tale om en ren gavepakke!

Forventningen er, at et sted mellem 100 til 200 landbrug på tværs af driftsgrene vil få et lån på 5-10 millioner kroner fra Dansk Landbrugskapital over de kommende år. Hvem de heldige kammerater bliver, vil Erhvervsministeriet dog ikke oplyse.

Det er jo fortrolige oplysninger, påstår pressesekretæren. Det vil sige, at Venstre roligt kan give en økonomisk håndsrækning til trofaste partistøtter i økonomisk uføre. Ingen i offentligheden vil få det at vide.

Niels Jørgens nye bondegård
Det tredje eksempel er den brutale placering af en af landets største svinefabrikker klods op af nationalpark Thy i det idylliske landsbysamfund Jannerup vest for Thisted. Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har givet grønt lys for 14 støttemillioner til projektet lige netop i Jannerup, til trods for at det er kommet frem, at der er mindst 10 andre mulige placeringer i Thy.

Så hvorfor skal fabrikken med en årsproduktion på 40.000 ildelugtende svin ligge lige netop på den mark i Janderup Sogn? Det skal den, fordi Niels Jørgen Pedersen har forpagtet jord til en byggegrund lige der. Og hvem er så han?

Niels Jørgen Pedersen er tidligere formand for erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, så han er pr. definition en af elitens venner, men han er mere end det. Niels Jørgen Pedersen er også kandidat til borgmesterposten i Thisted ved det kommende valg. Og hvem stiller han op for? Venstre.

Er der noget at sige til, at leden ved eliten vokser?

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: