Landbruget er kampplads i ny stor værdikamp

LANDBRUG – Hvis vi skal have et sundt landbrug, skal der nytænkning til. Selv en tre-årig ved, at man ikke bliver mere lykkelig af at tisse i sit eget badevand, skriver den radikale miljøordfører Ida Auken.

Venstre har udset sig landbrug som kampplads i ny værdikamp, mener Ida Auken. Foto: Claus Bjørn Larsen

Venstre er endnu en gang snurret rundt om sig selv på miljøspørgsmålet, siger den radikale miljøordfører Ida Auken, som mener, at udmeldingerne fra to af regeringens ministre er et forsøg på at blæse op til en ny stor værdikamp med landbruget som kampplads.

- Vi står i en ny stor værdikamp, og det glæder mig at så mange mennesker fra både land og by siger fra over for Venstres totale mangel på balance og blik for helheden, skriver Ida Auken på facebook.

- Selv en tre-årig ved, at man ikke bliver mere lykkelig af at tisse i sit eget badevand. Alle verdens største virksomheder ved, at miljø og vækst er hinandens forudsætninger, ikke modsætninger, tilføjer hun.

To af Venstre regeringens minister Esben Lunde Larsen og Troels Lund Poulsen lægger i dagens Politiken afstand til den tidligere Fogh-regerings miljøpolitik. Ikke fordi den gjorde op med smagsdommere og grønne organisationer, men fordi den ikke var konsekvent nok og forsømte at skabe vækst og udvikling i landbruget, mener de to ministre, som begge er opvokset på et landbrug.

Gammeldags tilgang til miljø- og landbrugspolitik
Men Venstre-ministrenes analyse er helt forfejlet, mener Ida Auken.

- Først sort vækst, så grøn vækst og nu tilbage. De kalder det for ‘miljøtyranni’ at ønske sig klart vand i fjordene, levende vandløb og rent grundvand. De fastholder landbruget i forestillingen, at en krise kan løses ved at gøre mere af det samme. Landbrugets enorme gæld og de lave priser på verdensmarkederne løses ikke af mere gødning, mener Ida Auken.

- Hvis vi skal have et sundt landbrug, skal der nytænkning til: Specialproduktion, ny teknologi, nye produkter og markeder, nye ansvarlige investeringer. Det er en virkelig gammeldags tilgang til både landbrugs- og miljøpolitikken, Venstre nu falder tilbage i, mener Ida Auken.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: