Vegansk mad hitter som danskernes nytårsfortsæt

MAD – Det er blevet hot at være veganer og tage ansvar for at gøre verden til et bedre sted, skriver Mia Sommer, projektleder for VeganerUdfordringen.

Stor efterspørgsel har fået de store supermarkedskæder til at lancere en række nye produkter uden animalske ingredienser. Med plantebaseret fars kan man servere veggie-bøffer, som letter overgangen for de mange, som er vant til at spise kød hver dag.

Af Mia Sommer, projektleder, VeganerUdfordringen

Interessen for vegansk mad er større end nogensinde. Der kommer hele tiden nye, grønne produkter på markedet, vegansk mad er sat på dagsordenen i medierne, og folk strømmer til VeganerUdfordringen som aldrig før. Det er blevet hot at være veganer og at tage ansvar for at gøre verden til et bedre sted.

VeganerUdfordringen har i januar oplevet den hidtil største tilstrømning af deltagere, hvor næsten 2.000 almindelige danskere har valgt at droppe kød, mælk, æg og andre animalske produkter i 22 dage.

VeganerUdfordringen går ud på at spise plantebaseret i 22 dage og derved bidrage til en bedre verden. Kampagnen startede den 1. april sidste år, og siden da har cirka 11.000 personer deltaget.

Fornyet energi, vægttab og bedre helbred
Vi har fået massevis af positive tilbagemeldinger fra deltagerne om bl.a. fornyet energi, vægttab og bedre helbred.

Josephine siger: »Efter 2,5 måned er min psoriasis næsten væk på arme og ben. Hvis jeg havde vidst, at en diæt uden animalske produkter kunne forbedre min psoriasis, havde jeg taget valget for længe siden.«

Sissel siger: »På grund af en kronisk tarmsygdom har jeg længe prøvet alle mulige forskellige måder at leve på mht. kost. Gluten- og laktosefri, LCHF, low fodmap osv osv. Og hver gang har jeg stået tilbage og tænkt: ´Nope, heller ikke det´. Men NU har jeg fundet det rigtige. Jeg er så glad og lykkelig for min beslutning, og jeg kan slet ikke forestille mig ikke at være veganer nu.«

Susanne siger: »Jeg vil påstå, at dette har været de bedste 22 dage i mit voksne liv kun overgået af fødslerne af mine børn og børnebørn.«

43 procent ønsker at spise mindre kød
Den store interesse for VeganerUdfordringen ligger i tråd med en analyse fra Coop, som viser, at 43 % af danskerne ønsker at spise mindre kød. Butikkerne kæmper desuden om de plantebaserede markedsandele. Senest har Irma lanceret en ny type bønnefars, Coop er begyndt at sælge plantefars baseret på planter og æg, og Dansk Supermarked sælger Naturli’ foods nye produkt “Hakket,” der er en helt vegansk plantefars, som både i smag og udseende ligner hakket oksekød, og butikkerne har siden lanceringen dagligt meldt udsolgt i hele landet!

Alt peger på, at udviklingen vil fortsætte imod en grønnere dansk madkultur, og at 2018 bliver et skelsættende år. Hos VeganerUdfordringen hilser vi udviklingen velkommen, og vi fortsætter med at hjælpe danskerne hen imod en grønnere og sundere livsstil.

Baggrund
VeganerUdfordringen går i sin enkelhed ud på at spise plantebaseret i 22 dage og derved bidrage til en bedre verden. Kampagnen startede den 1. april, hvor 1.500 kendte og almindelige danskere tog udfordringen op, og siden da har cirka 11.000 personer deltaget.

Deltagerne bliver taget i hånden af et team af erfarne veganer-mentorer, som hjælper dem hele vejen med lækre opskrifter og masser af grøn inspiration!

VeganerUdfordringen bygger på det populære Veganuary-koncept, som følges af millioner af mennesker verden over. Både internationalt og i Danmark har en lang række prominente personligheder støttet op om kampagnen.

Det gælder bl.a. Beyoncé, Jay Z, Oprah Winfrey, Mick Øgendahl, Mikkel Boe Følsgaard, William Kvist, Twerk Queen, Saszeline, Mai Manniche, Szhirley, Anders Stjernholm og politikere fra Alternativet og Enhedslisten samt en række fagpersoner.

Tre gode grunde til at være med i kampagnen

  • Ifølge FN står landbrugsdyr for 14,5 procent af den samlede udledning af drivhusgasser, så at spise grønnere er derfor en effektiv måde at skåne miljøet. Læs mere her.
  • Vores meget omfattende kødproduktion betyder, at dyrene presses sammen på mindre plads, hvilket går ud over deres velfærd.
  • Øget indtag af vegetarmad kan nedsætte risikoen for fedme, forhøjet blodtryk, sukkersyge samt visse former for kræft (Fødevarestyrelsen, www.altomkost.dk)

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: