Veganer kåret som årets meningsdanner

NAVNE – Luna »Månebarnet« Krause, Veganerforeningens forkvinde er kåret som Årets Meningsdanner 2015 af Dyrenes Beskyttelse.

Luna Krause vandt prisen som årets meningsdanner. Foto: Veganerforeningen

For første gang nogensinde er prisen som årets meningsdanner i år gået til en veganer, nemlig forkvinden for Veganerforeningen, Luna »Månebarnet« Krause.

Prisen uddeles hvert år af Dyrenes Beskyttelse .

- Det er en stor ære for mig at være den første veganer, der vinder prisen, og samtidig forstår jeg ikke, at ingen veganer har vundet før, siger veganerforkvinden.

- Hvis nogen er rigtige dyrevenner, må det jo være os veganere, som hverken bruger dyr til tøj, mad, underholdning eller andre formål, tilføjer hun.

Luna Krause vandt i 2011 titlen som ‘Danmarks bedste madblogger’ i en konkurrence afholdt af Samvirke, og hun har siden arbejdet hårdt for at fremme veganismen i Danmark. I 2012 stiftede hun foreningen Mad med Medfølelse, som i dag er Danmarks veganske forening med aktive lokalafdelinger over hele landet.

Lev op til jeres navn
Eftersom Luna ikke havde mulighed for selv at deltage ved prisoverrækkelsen, blev prisen modtaget af Thomas Erex, medstifter af foreningen Mad med Medfølelse og nuværende næstformand.

Han benyttede lejligheden til at opfordre Dyrenes Beskyttelse til at leve op til deres navn og anbefale veganske produkter og livsstil til deres mange følgere og medlemmer.

- Hvis Dyrenes Beskyttelse vil leve op til deres navn og rent faktisk beskytte alle dyrene, så har de muligheden for at vise deres medlemmer vejen ved at tale for og anbefale veganisme. For hvis Dyrenes Beskyttelse sætter deres ‘anbefalet’-klistermærke på pakker med døde dyr, hvem skal så beskytte dyrene?

Har vind i sejlene
Ifølge Veganerforeningen vidner den veganske livsstil nu for alvor frem. Det skyldes blandt andet, at flere større, internationale organisationer sætter fokus på de sundheds- og miljømæssige fordele ved at spise plantebaseret mad.

Senest har Verdenssundhedsorganisationen WHO udtalt, at forarbejdet kød er kræftfremkaldende på linje med rygning og FN har i flere år anbefalet en plantebaseret kost som en del af løsningen på klimaforandringerne.

De miljømæssige fordele er senest blevet fremhævet i dokumentarfilmen Cowspiracy, som har været meget omtalt i de danske medier, siden den er kommet på Netflix.

Veganerforeningen håber, at de dyrevenlige, etiske fordele ved at vælge en vegansk livsstil også vil blive belyst, og det hjælper titlen som Årets Meningsdanner med til at gøre.

Fakta om at være veganer

  • At være veganer defineres som en måde at leve på, der søger så vidt det er praktisk muligt, at ekskludere alle former for udnyttelse, og mishandling, af dyr til mad, beklædning og alle andre formål. I praksis betyder det, at veganere bestræber sig på at undgå alle animalske produkter som kød, mælk, æg, honning, læder, uld, produkter testet på dyr, cirkus med dyr, zoologisk have mm.
  • Mad med Medfølelse, Danmarks veganske forening blev stiftet i 2012 og er i dag landsdækkende med aktive lokalafdelinger i landets fire største byer. Læs mere på madmedmedfoelelse.dk
  • Hvert år siden 1960 har Dyrenes Beskyttelse kåret Årets Dyreven. Det er første gang, at en veganer har vundet prisen. Tidligere vindere er blandt andet Nikolaj Kirk, Gitte Seeberg og Dan Jørgensen.
  • Ifølge FN rapporten ’Livestock’s Long Shadow’ (2006) udleder vores produktion af husdyr flere drivhusgasser (18 procent) end den samlede transportsektor, fly inklusive (14 procent).
  • Et kilo oksekød kræver 15.400 liter vand at producere, hvilket svarer til, hvad en person bruger på brusebade på et år. Et kilo oksekød udleder desuden i gennemsnit 15 kg CO2, hvilket svarer til at køre 150 km i bil.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: