Vandværker: Forbyd Roundup i korn lige før høst

SPRØJTEGIFT – Vandværkerne vil have forbud mod, at landmændene sprøjter med Roundup for at tvangsmodne kornet lige før høst. Mange EU-lande har forbud.

Vandværkerne vil have et forbud mod at sprøjte med Roundup i kornmarker lige før høst. Foto: Holger Øster Mortensen

Når den fortsatte brug af sprøjtegiften Roundup diskuteres heftigt i EU, er det mærkeligt, at den danske regering lader den omstridte sprøjtning i afgrøder helt op til høsten fortsætte.

Det mener direktør Carl-Emil Larsen fra vandsektorens brancheorganisation, Danva.

- Vi er generelt imod sprøjtemidler nær vandboringer. Men brugen af Roundup om sommeren er særligt problematisk, siger han til Ritzaus Bureau.

- Det skyldes de mange kraftige regnskyl. Desuden er jorden hård og fyldt med dybe sprækker. Samlet giver det en større risiko for, at Roundup kan sive ned til grundvandet, siger han.

EU: Op til de enkelte lande
Roundup er i øjeblikket voldsomt omstridt i EU. I mellemtiden har EU ladet det være op til de enkelte lande, om de vil tillade sprøjtning med Roundup lige op til høst for at sikre en ensartet modning.

Carl-Emil Larsen kalder det »tankevækkende, at regeringen mener, at det er problemfrit, når der generelt er så store spørgsmålstegn ved sikkerheden omkring Roundup«.

Hver femte mark sprøjtes
Foreløbig er det derfor ikke lykkedes EU-Kommissionen at komme igennem med en fortsat godkendelse af stoffet, der er verdens mest brugte sprøjtemiddel.

I andre lande afvises brugen af nedvisning, som sker på mere hver femte af de danske marker.

I Østrig er det forbudt. I nabolande som Tyskland og Sverige anses brugen ikke for godt landmandsskab. I Finland, Frankrig, Grækenland, Italien, Portugal, Slovakiet, Schweiz og Tyrkiet er glyposat ikke tilladt eller registreret til nedvisning.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: