Halvt forbud mod glyfosat

SPRØJTEGIFT – Ellemann strammer reglerne for brug af giftstoffet glyfosat. Nu bliver det forbudt at bruge sprøjtegiften på marker, hvor der dyrkes fødevarer, efter at afgrøderne er spiret frem.

Fra en demonstration mod kemi-giganten Monsanto. Foto: CC BY gruenekaernten

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen forbyder nu sprøjtegiften glyfosat til brug på marker med konsumafgrøder, efter første spiring har fundet sted. Konsumafgrøder er blandt andet korn, ærter og maltbyg.

- Pesticider skal kun bruges der, hvor det giver mening. Det er ikke nødvendigt at bruge glyphosat i de ting, som vi skal spise. Derfor indfører vi nu et forbud mod at bruge glyfosat på disse afgrøder, så snart de første spirer kigger op af jorden, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Glyfosat er hovedingrediensen i verdens mest sælgende sprøjtegift mod ukrudt, Roundup fra kemikoncernen Monsanto. De nye regler træder i kraft på søndag den 1. juli.

LÆS OGSÅ: Tusindvis af kræftpatienter sagsøger Monsanto

En stramning af pesticidaftalen
Glyfosat er det mest brugte pesticid i Danmark, og landmænd kan fortsat sprøjte med ukrudtsbekæmperen inden spiring. Forbuddet er et led i regeringens pesticidaftale, som et bredt flertal i Folketinget står bag.

- I pesticidaftalen lovede vi hinanden, at vi ville forbyde brug af glyfosat 30 dage før høst, men der har været tvivl om, hvorvidt nogle landmænd så ville sprøjte for eksempel 31 dage før. Den tvivl fjerner vi nu med det nye forbud, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Der findes allerede kontrakter mellem landmændene og aftagerne om at undgå glyfosat på marker med brødkorn og maltbyg. Derfor ventes reglerne ikke at give problemer for landbruget, da de allerede har vist, at det ikke er nødvendigt at bruge glyfosat i konsumafgrøder.

Regeringen får støtte af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti, som alle står bag pesticidaftalen.

De nye regler træder i kraft 1. juli 2018.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: