Vandkamp skal gøre klimakampen sjovere

KLIMA – Ida Auken har fået flertal til en ny lov, der måske kan gøre kedelig klimatilpasning til sjovt og kreativt byliv, håber hun. To fonde samarbejder om at uddele 12 millioner kroner for at kombinere klima og nyt liv i byerne.

Hvorfor ikke få noget sjovt og kreativt ud af de mange penge, der skal sikre os mod følgerne af skybrud og forhøjet vandstand?

De kommende milliarder til klimatilpasning behøver ikke at havne i lange kloakrør under jorden. De kan også bruges til klimatilpasning, der samtidig gør danske byer sjovere at bo i.

En ny lov, som miljøminister Ida Auken forleden fik vedtaget i Folketinget, gør det muligt for kommunerne i fællesskab med vandselskaberne samt private at finansiere klimatilpasning via spildevandstaksterne.

Det er en del af regeringens og KL’s aftale om at investere 2,5 milliarder kroner i klimatilpasning i år. Det giver samtidig mulighed for at få flere rekreative tilbud for pengene.

Skal give plads til leg, idræt og andre aktiviteter
-Vi har efterhånden rigtig mange redskaber og finansieringsmuligheder til at få klimasikret Danmark effektivt. Men det er endnu bedre, hvis klimatilpasning ikke bare sikrer os mod skybrud men samtidig skaber nye muligheder i byerne og måske giver mere plads til leg, idræt, kultur eller helt andre oplevelser for borgerne, siger miljøminister Ida Auken.

Ida Auken opfordrer til, at man bla. henter inspiration fra Rabalderparken i Roskilde, som hun indviede i sommer. Her er der gravet et stort bassin, som skal opsamle regnvand ved skybrud, men i tørvejr kan det bruges som skaterbane i kælderhøjde.

Skatebane er sjovere end rør i jorden
-Det er trods alt sjovere at tilføre sin by en skaterbane til de unge end at bruge alle pengene på at grave rør ned i jorden – med al respekt for kloakrør. Jeg håber, at loven vil bringe rigtig mange fantasifulde ideer på banen, der kan sikre os mod skybrud og berige byerne samtidigt.

To fonde er allerede gået foran med initiativet VANDplus, der er et partnerskab mellem Lokale og Anlægsfonden og Realdania i samarbejde med Naturstyrelsen. De vil uddele 12 millioner kroner til projekter, der skal vise, at man både kan klimasikre og skabe nye værdier for borgerne og byerne.

-Det er godt set af disse fonde, at man skal se muligheder i klimatilpasning – og ikke kun udgifter og besvær, siger miljøminister Ida Auken.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: