Utraditionelt samarbejde skal styrke naturen

NATUR – Nyt samarbejde mellem landmænd fra Arla og Danmarks Naturfredningsforening skal hjælpe med at skabe en mere mangfoldig natur i Danmark.

Der skal udvikles en særlig version af app’en Naturtjek til mobiltelefon, som landmændene kan bruge til at registrere med, når de er ude i marken. Foto: DN

Den populære app NaturTjek får nu en hjælpende hånd fra landbruget.

NaturTjek har til formål at registrere naturen i Danmark og er Danmarks hidtil største citizen-science projekt. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening har helt almindelige danskere indtil videre indsamlet over 280.000 observationer overalt i landet. Informationerne sendes videre til forskere fra Københavns og Aarhus Universitet.

Nu får projektet et stort skub fremad. Et nyt samarbejde mellem Arla og Danmarks Naturfredningsforening betyder, at landmænd nu kan hjælpe til med at registrere naturen.

- Det er en rigtig god nyhed, at Arla og deres landmandsejere gerne vil hjælpe med at få en bedre viden om naturens udvikling, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi kan se, at der i dag er nogle huller i de data, som vi får ind omkring naturen i det åbne land. Her kan landmændenes registrering af natur helt sikkert give et vigtig bidrag til undersøgelsen, siger hun.

Særlig app for landmænd
Det nye samarbejde betyder blandt andet, at der bliver udviklet en særlig version af app’en Naturtjek til mobiltelefon, som landmændene kan bruge til at registrere med ude i marken.

Planen er desuden, at DN og Arla vil invitere landmændene til regionale informationsmøder, hvor resultaterne af NaturTjek-forskningen præsenteres. Her vil man kunne pege på, hvor biodiversiteten i det åbne land er i tilbagegang eller fremgang og diskutere eventuelle løsninger.

Inspiration til landmænd
Samarbejdet betyder også, at Arla fremover vil formidle viden og inspiration om biodiversitet ud til deres ejere, som allerede i stort omfang har naturarealer tilknyttet deres bedrifter.

- I Arla arbejder vi målrettet med bæredygtighed. Vi afsøger derfor løbende samarbejder, hvor vi har mulighed for at gøre en positiv forskel for miljøet og mangfoldigheden i den danske natur, siger Jakob B. Knudsen, landedirektør i Arla Danmark.

Han peger på, at Arla og landmændene har nogle unikke forudsætninger for at bidrage til NaturTjek-projektet, fordi landmændene dagligt er i kontakt med det danske dyre- og planteliv.

Naturtjek på mælkekartoner
Det er ikke kun en lukket kreds af landmænd, naturfredere og forskere, der bliver klogere på naturen i det nye samarbejde. På Arlas mælkekartoner kan man nemlig også finde oplysninger til forbrugerne om naturtjek.

- Hver dag er vi i kontakt med tusindvis af danskere gennem vores mælkekartoner. Dem tager vi nu i brug for at opfordre danskerne til at engagere sig i at spotte plante- og dyrearter i deres nærmiljø, så vi sammen kan gøre en indsats for naturen, siger Jakob B. Knudsen.

Samarbejdet mellem Arla og Danmarks Naturfredningsforening løber frem til 2020, og til den tid vil forskere fra Københavns- og Aarhus Universitet forhåbentlig være i besiddelse af så meget data, at man kan skabe et billede af naturens udvikling helt ned på kommune-niveau.

 

Fakta: Du kan selv være med i naturtjek

  • Download NaturTjek på din telefon og opret en personlig profil.
  • Smut ud i naturen med din smartphone i baglommen og se, om du kan være med til at plotte dyr, planter og levesteder ind på landkortet. Når du har spottet en af de 42 plante- eller dyrearter som efterspørges, markerer du den i app’en og via din GPS registreres det, hvor og hvornår du har spottet den.
  • Fortvivl ikke, hvis din telefon ikke har dækning eller har 3G, for NaturTjek gemmer din indtastning og registrerer det, når du igen forbindes til nettet.
  • Næste gang du er ude i naturen, kan du f.eks. besøge det samme sted og se, om du kan finde den samme art igen. På samme måde kan andre ’NaturTjekkere’ også få gavn af din registrering, da det hjælper dem til at finde frem til arterne en anden gang.
  • Har du ikke en smartphone, så kan du sagtens oprette en profil på www.biodiversitet.nu og blot indtaste dine observationer, når du kommer hjem fra din udflugt.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: