Undersøgelse: Så meget forurener 1. maj

MILJØ – 85 kilo affald – så meget overflødigt affald produceres og afbrændes der ved fremstillingen af ét kilo nyt aluminium til øldåser – og øllene er en af favoritterne, når vi i dag fejrer 1. maj.

Kolde øl på dåse er del af 1. maj festlighederne. Her i Fælledparken i København. Foto: CC BY flickr Jonas Lönborg

Den 1. maj samles danskere rundt omkring i landet for at fejre Arbejdernes Internationale Kampdag. Det betyder, at de mange parker og grønne områder i Danmark fyldes med festglade mennesker, der alle fejrer den tilbagevendende internationale begivenhed.

Dagen fejres i Danmark som regel med taler, musik og ikke mindst en masse kolde øl på dåse.

Den grønne sammenligningstjeneste Greenmatch.dk har undersøgt, hvor meget CO2 danskernes udendørs festvaner koster på klima-kontoen, når kampdagen skal fejres. Til dagens største arrangement i Fælledparken samles op mod 100.000 festglade mennesker og drikker mere end 300.000 øl, hvis blot hver person drikker tre øl.

Med en vægt på ca. 15 gram pr. dåse betyder det, at der skal fremstilles op til 20 kilo aluminium for at tilfredsstille danskernes tørst efter øl. For hvert kilo aluminium der fremstilles, udledes der 85 kilo affald.  Greenmatch når på den måde frem til, at der udledes 1.700 kilo affald den 1. maj.

Pant er nøglen til mindre CO2
Ønsker man at nyde en kold øl på dagen, er det altafgørende for bæredygtigheden, om flasken eller dåsen kan genanvendes. Undersøgelsens resultater viser, at man kan reducere CO2-udslippet fra den pågældende øl med hele 95, hvis man genbruger sin øldåse ved at aflevere den som flaskepant. Omsmeltning af aluminium er mere bæredygtig end fremstilling af nye dåser.

Skal man endelig smide sin tomme øldåse ud i København, bør man finde en af de opsatte skraldespande med »giv din pant videre«-holdere, så dåsen videregives og genanvendes korrekt.

Drop plast – drik postevand
En anden af dagens store syndere er vand på flasker – eller nærmere plasticflasker. Hvis temperaturen stiger, er det nærliggende at købe en flaske med vand for at sikre sig mod dehydrering – men man bør lade være.

En flaske med drikkevand udleder 900 gange mere CO2 end almindeligt postevand; en stor del på grund af emballagen.

Plastic er et globalt problem – Hovedstadsområdets Forsyningsselskab har derfor garanteret, at der vil være rent drikkevand tilgengængeligt på dagen, så de glade deltagere kan medbringe deres egne drikkedunke, og dermed nedsætte deres klimaaftryk. I København er der opsat 5 vandposter i Fælledparken.

En festlig begivenhed med et stort klimaaftryk
Med undersøgelsen forsøger Greenmatch.dk at sætte fokus på det stigende problem med affald i naturen, herunder metal og plastic. Derudover ønsker de at opfordre danskerne til at overveje, hvordan de kan hjælpe med at nedsætte deres klimaaftryk med simple huskeregler.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i data fra to forskellige drikkevarer, øl og vand, og viser, hvordan man tager stilling til sit CO2-udslip, hvis man skal fejre kampdagen udenfor. Se hele undersøgelsen her

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: