Arla skifter til ny klimavenlig mælkekarton

MAD – 92 millioner mælkekartoner skal fremover laves af træ- og plantematerialer. Det vil give en CO2-besparelse på 22 procent.

De nye mælkekartoner fra Arla er lavet af træ- og plantemateriale. Skruelåget er lavet af 100 procent biobaseret plast fra sukkerrør. Foto: Arla

Fra begyndelsen af februar bliver Arlas mest populære mælk, Arla 24, mere klimavenlig. Mælken skal fremover sælges i en ny, klimavenlig karton.

De nye kartoner er lavet af træ- og plantematerialer. Ved at fjerne et kridtlag og undgå blegningen bliver kartonernes CO2-udledning reduceret med 22 procent.  Det svarer til en CO2-reduktion på 736.000 kilo, oplyser Arla.

Arla, der er af Europas største, har sat sig et mål om at fremstille de mest bæredygtige mejeriprodukter i verden. Inden 2020 skal alle Arlas mælkekartoner være fremstillet af naturmaterialer inden 2020.

Lavet af brun pap
- Vi arbejder benhårdt på at gøre vores mælk klimavenlig, og bæredygtig emballage er en vigtig del af løsningen, siger Jakob B. Knudsen, landedirektør i Arla Danmark.

De nye kartoner er lavet af brunt pap, der er fremstillet af naturlige materialer fra træ og planter uden at anvende de problematiske blegningsprocesser. Mælkekartonerne har har ét hvidt kridtlag mindre end andre kartoner.

Genanvendelse af mælkekartoner
For fem år siden udskiftede Arla låget til Arla 24-kartonerne til et nyt, klimavenligt låg lavet af 100 procent biobaseret plast fra sukkerrør. Låget indeholder ikke længere oliebaseret eller fossilt plast.

- Klimavenlige kartoner er en vigtig del af vores klimastrategi. Men vi stopper ikke ved kartonerne. Vi er i gang med at udskifte emballagen på alle vores store produktkategorier, siger Arlas landedirektør.

- Et andet område vi arbejder med er bedre genanvendelse af mælkekartonerne. Vi kigger derfor på, hvordan mælkekartoner kan blive en del af affaldssorteringen i landets kommuner, så vi undgår spild af pap, der har masser af mil i sig endnu, fortæller Jakob B. Knudsen.

FAKTA om Arlas nye mælkekarton

  • Den grønne karton vil være i detailhandlen fra uge 6 på samtlige mælk fra Arla 24.
  • Den grønne karton skærer 22 procent af CO2-udledningen på Arla 24 sammenlignet med tidligere Arla 24-kartoner. Det svarer til 736.000 kg CO2.
  • Kartonen er fremstillet af naturlige materialer baseret på fornybare kilder som træ og planter. Kartonerne produceres af Elopak og Tetrapak.
  • Kartonen fremstilles af brunt pap uden brug af blegningsprocessor. Det betyder, at kartonen er uden et hvidt kridtlag, som normalt pålægges. Kartonen har dermed et lag mindre end traditionelle, hvide kartoner.
  • Kartonens låg er fremstillet af 100 procent biobaseret plast, som er produceret fra biomaterialer som eksempelvis sukkerrør. Låget indeholder dermed intet fossilt, olie-baseret plast, som er CO2-tungt. Lågene produceres af Tetrapak. Låget blev udskiftet på Arla 24 2014.
  • Arla startede processen tilbage i 2014, hvor andelsmejeriet introducerede den første grønne karton på økologiske mælk og yoghurter. I 2018 introducerede Arla anden generation af grøn karton, som er endnu mere klimavenlig, på alle økologiske mælk og yoghurter. Nu er turen kommet til Arla 24, som er Arlas mest solgte mælk. Det betyder, at Arla i alt konverterer 169 millioner kartoner til grøn karton på tværs af Arla 24 og Arla ØKO.
  • Allerede i 2020 skal alle Arlas mælkekartoner være fremstillet af naturmaterialer.
  • Arla har et mål om at reducere virksomhedens samlede CO2-udledning med 25 procent inden 2020.

Kilde: Arla

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: