Udstødning fra dieselbiler dræber langt flere end man har troet

TRANSPORT – Laboratorietest undervurderer de farlige NOx-gasser fra dieselbiler. Problemet og konsekvenserne er langt større end antaget, siger Environmental Health Analytics i USA.

Luftforurening er det alvorligste miljøproblem og koster årligt tusindvis af mennesker livet. Foto: Colourbox

Dieselbiler udleder meget mere af de giftige NOx-gasser, end bilfabrikanterne lover, skriver Videnskab.dk.

På verdensplan bliver det til 50 procent mere NOx-gasser, end hvad man kunne forvente på baggrund af laboratorietests af bilernes udstødning.

Den store mængde ekstra NOx-gas betød, at 107.600 mennesker, hvilket vil sige estimerede 38.000 flere end antaget, døde i 2015 på grund af sygdomme, som kan relateres til den ekstra udledning fra dieselbilerne.

Dødstallet stiger, hvis vi ikke gør noget
Det viser et nyt studie, som også viser, at dødstallet vil stige til 174.000 om året i 2040, hvis vi ikke gør noget ved problemet nu.

- Problemet og konsekvenserne er langt større end antaget, siger Susan Anenberg, der leder Environmental Health Analytics i USA, ifølge Videnskab.dk.

- Målinger af udstødning i laboratorietests matcher slet ikke virkeligheden, og det slår rigtig mange mennesker ihjel om året. Samtidig bliver problemet kun værre år for år fremadrettet, og derfor er det nødvendigt at gøre noget ved det nu,« fortæller en af forskerne bag det nye studie, siger Susan Anenberg.

FAKTA om NOx-gasser

  • NOx-gasser er en fællesbetegnelse for forurenende gasser bestående af nitrogen og oxygen. Det drejer sig blandt andet nitrogenoxid og nitrogendioxid.
  • Disse gasarter bidrager til dannelse af smog, syreregn og ozon tæt på jorden.
  • NOx-gasser kan sammen med fugt og andre stoffer danne partikler, der kan trænge ind i lungerne og ødelægge dem. Det kan i værste fald lede til dødsfald blandt ældre og personer med svage lunger. Ozon kan ødelægge lungefunktionen blandt børn, ældre og personer med astma.

Kilde: Videnskab.dk

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: