London indfører forureningsafgift for dieselbiler

TRANSPORT – London indfører med virkning fra mandag en ny forureningsafgift, som især rammer de ældste og mest forurenende dieselbiler.

En ny afgift skal dæmme op for den voldsomme luftforurening i London. Foto: Gustav Bech

Den britiske storby London indfører med virkning fra mandag en ny forureningsafgift for gamle dieselbiler. Afgiften skal dæmme op for den voldsomme luftforurening, som hvert år koster adskillige mennesker livet.

Afgiften er på 10 pund og rammer især dieselbiler, der er indregistreret før 2006, men også ældre benzinbiler, der forurener, må betale forureningsafgift, hvis de vil ind til centrum.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

London er plaget af dårlig luft, og det går især ud over børn og svagelige ældre. I dag skal billisterne betale 11,5 pund for at køre ind til centrum og dele af det vestlige London, men fra mandag bliver det næsten dobbelt så dyrt, hvis man har en bil, der er fra før 2006.

Flere storbyer på vej med forbud
Flere europæiske storbyer er på vej med forbud, afgifter og restriktioner, der skal begrænse luftforureningen fra bilernes udstødning. Det gælder blandt andet Madrid, Paris og Athen. Også i København vil overborgmester Frank Jensen begrænse luftforureningen fra især dieselbilerne.

Den nye afgift skal tilskynde bilisterne til at skifte til elbiler og andre grønnere bilmodeller.

Kan redde tusindvis af liv
Londons borgmester Sadiq Khan håber, at den nye afgift vil dæmme op for forureningen og hjælpe med at redde tusindvis af liv hvert år.

Luften er dårlig, og den er også en dræber, siger han til Reuters.

- Der er børn i London, hvis lunger er underudviklede, og voksne med astma og andre lungesygdomme, der plages af den dårlige luftkvalitet.

Ifølge Reuters vil op mod 34.000 biler hver måned blive ramt af de nye afgifter.

Storbritanniens konservative regering proklamerede tidligere i år, at salget af nye diesel- og benzinbiler ville blive forbudt fra 2040.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: