Udsigt til fortsat prisfald på sol- og vindenergi

ENERGI – Omkostninger til energi fra sol og vind vil falde helt op til 59 procent i det kommende årti, forudser International Renewable Energy Agency i ny rapport.

Prisen på solenergi vil falde helt op mod 59 procent i de kommende år. Foto: Colourbox

Prisen på vedvarende energi er på vej ned, og i en ny rapport vurderer International Renewable Energy Agency (IRENA), at prisen på el fra sol og vindmøller vil fortsætte med at falde markant i de kommende år.

Med den rigtige lovgivning på plads vil de gennemsnitlige omkostninger til el genereret af sol og vind falde helt til 59 procent frem mod 2025, forudser rapporten.

God forretning at skifte
- Vi har allerede set dramatiske omkostningsfald for sol og vind i de seneste år, og denne rapport viser, at priserne vil fortsætte med at falde, takket være både den teknologiske udvikling og markedsudviklingen, siger Adnan Z. Amin, generaldirektør i IRENA.

- I betragtning af, at sol og vind er allerede nu topper som den billigste kilde til ny produktionskapacitet rundt om i verden, vil denne yderligere omkostningsreduktion skubbe på udviklingen og gøre det til en overbevisende forrretning at skifte fra fossile brændsler til vedvarende energi, siger IRENA’s direktør.

Energi fra solen falder mest
Bedst ser det ud for solenergi, som vil blive helt op til 59 procent billigere de næste ti år. Havvindmøller vil kunne producere 35 procent billigere, og vindmøller på land vil kunne skære 26 procent af omkostningerne i forhold til 2015.

De høje omkostninger ved at producere vedvarende energi har hidtil været en af de største barrierer for at droppe fossil energi fra olie, kul og gas, men nu tegner fremtiden anderledes, konkluderer IRENA.

Læs rapporten: The Power to Change: Solar and Wind Cost Reduction Potential to 2025.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: