Sverige vil boykotte dansk svinekød

Klip fra den svenske avis Expressen.

MRSA – En svensk politiker fra Kristdemokraterna har anmeldt Danmark til EU-Kommissionen, efter det er kommet frem, at fire mennesker har mistet livet på grund af antibiotikaresistente svinebakterier.

- Jeg håber at kunne sætte en stoppe for den måde, man avler svin på i Danmark, siger Ebba Busch, der satser på at blive valgt til EU-Parlamentet.

Det skriver Expressen ifølge Kjeld Hansens blog gylle.dk. Kjeld Hanser er journalisten, som sammen med redaktør Nils Mulvad står anklaget for at have videregivet fortrolige oplysninger om smittede danske svinebesætninger.

- Jeg håber at kunne sætte en stoppe for den måde, man avler svin på i Danmark, siger Ebba Busch til Expressen.

Den svenske politikerer kandidat til Europa-Parlamentet og har svineproduktion som en af sine mærkesager.

Fire dødsfald siden 2012
Det fire dødsfald er sket inden for de seneste to år – det seneste for et par uger siden. Derudover døde en i 2012 og to i 2013 – alle af stafylokok-bakterien MRSACC398.

Debatten om brug af antibiotika i dansk svineproduktion har længe raset i vores naboland, og nu har den svenske EU-kandidat altså taget et stort skridt for at få sat fokus på produktionen, som hun mener er i strid med de fælles EU-regler. Danmark blev anmeldt til EU-Kommissionen fredag.

- Det er blevet så alvorligt, at det nu koster menneskeliv, at EU-reglerne ikke bliver overholdt, siger Ebba Busch til Expressen og tilføjer, at hun håber på en streng dom til Danmark.

Danmark er godt klar over, at man bryder reglerne, når f.eks. mindst 95 procent af alle smågrise får klippet halerne af.

Ebba Busch kræver ens konkurrenceregler for alle svinefabrikker i EU. Hun mener, at de svenske svineproducenter, der overholder de fælles EU-regler, bør belønnes for det i forhold til den dansk svineindustri, der snyder uden om for at kunne producere billigere svinekød.

Danske ministre nægter kendskab til dødsfald
Flere svenske forbrugere har ifølge Expressen erklæret sig rede til at boykotte dansk svinekød.

Forleden nægtede tidligere fødevareminister Mette Gjerskov i en ophedet debat på facebook at kende til dødsfaldene. Mette Gjerskov skrev, at hun for at være helt sikker har konsulteret sine tidligere embedsmænd i Fødevareministeriet.

Tidligere SFer og sundhedsminister Astrid Krag har endnu ikke udtalt sig om sagen, og meget tyder på, at ledende embedsmænd i Sundhedsstyrelsen bevidst har fortiet oplysningerne over for de ansvarlige politikere, eller at de ansvarlige politikere blot nægter ethvert kendskab for at slippe for de ubehagelige konsekvenser.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: