Svenskerne river omsider Barsebäck ned

ATOMKRAFT – Langt om længe er Sverige gået i gang med at fjerne atomkraftværket i Skåne. Det er dog først helt væk i 2020.

Hvad skal væk? Barsebäck! Svenskerne besluttede at lukke atomkraftværket i Skåne for ti år siden. Nu begynder nedrivningen. Billedet er taget på dagen, hvor den sidste reaktor blev lukket ned i 2005. Foto: Ulla Skovsbøl

Hvad skal væk? Barsebäck! – Hvad skal ind? Sol og vind!

Sådan lød slagordene under de store demonstrationer i Danmark mod atomkraft i slutningen af 1970′erne.

Dengang var svenskerne ikke indstillet på at fjerne Barsebäck, som ligger i Skåne, kun 20 kilometer fra København. Men nu er de endelig gået i gang. Nedrivningen ventes dog først helt færdig i 2020.

For at nedrivningen foregår sikkerhedsmæssigt forsvarligt, skal der først bygges et lager, hvor de radioaktive dele kan opbevares, indtil et mere permanent opbevaringssted er klar i Forsmark, skriver Ritzau.

Værket blev taget i brug i 1970′erne og producerede strøm til dele af Sverige, indtil produktionen stoppede for 10 år siden.

Nedrivningen af Barsebäck ventes først afsluttet i 2020. Foto: Ulla Skovsbøl

Sverige har stadig tre atomkraftværker
Siden da har anlægget først og fremmest været brugt til uddannelsesformål sideløbende med, at forberedelserne til nedrivningen har været i gang.

- Hvad området skal bruges til fremover, er op til ejeren, Eon, siger Åsa Carlson, der er direktør for Barsebäckværket, til nyhedsbureauet TT.

Sverige har på nuværende tidspunkt 10 reaktorer fordelt på tre atomkraftværker, som sidste år producerede 38 procent af den elektricitet, der blev brugt i Sverige.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: