Irland viser vejen for danske pensionssparere

KOMMENTAR – Historisk parlamentsbeslutning i Irland om frasalg af kul, olie og gas bør give eftertanke til danske pensionsselskaber.

Både Exxon og Chevron har fået prædikatet »ekstremt ringe og uansvarligt«, fordi oliegiganterne er elendige eller direkte misinformerende, når de skal formidle klimaforandringernes katastrofale følger for kloden. Selskaberne støtter også direkte og indirekte lobbyisme mod konkrete klimapolitiske tiltag. Foto: Gustav Bech

Af Thomas Meinert Larsen, talsperson, Ansvarlig Fremtid

Men et flertal på 90 stemmer mod 53 har det Irske parlament som det første land i verden netop vedtaget en lov, der skal sikre en udfasning af investeringer i kul-, olie- og gasselskaber fra landets såkaldte Strategic Investment Fund, en statslig fond som forvalter seks milliarder euro.

Forslagsstilleren, den uafhængige kandidat, Thomas Pringle kommenterer beslutningen således:

»Beslutningen er et tydeligt signal til disse globale selskaber om, at deres stadige manipulation af klimaforskning, benægtelse af eksistensen af klimaforandringer og deres kontroversielle lobbyvirksomhed nu ikke længere tolereres af politikere over hele verden«.

Svensk pensionsfond trækker sig
Beslutningen er truffet kort tid efter, at man også i den svenske 7. nationale pensionsfond (AP7) har tabt tålmodigheden med en række fossilselskaber og derfor nu vil droppe sine investeringer i selskaber som Exxon og Gazprom.

AP7 begrunder ligeledes deres eksklusion med, at disse selskabers forretningsmodel er helt ude af trit med Paris-aftalens målsætninger, og at selskaberne aktivt modarbejder klima-aftalen fra Paris (COP21), fx ved lobbyisme.

At disse globale energigiganter opfører sig temmelig skruppelløst, understreges også af en nylig undersøgelse The Climate Accountability Scorecard, som over perioden januar 2015 til maj 2016 har undersøgt otte af de største børsnoterede fossil-selskaber, herunder Chevron, Exxon, BP og Shell – selskaber, som også danske pensionsselskaber har adskillige milliarder kroner investeret i.

Exxon og Chevron er ekstremt ringe og uansvarlige
Undersøgelsen vurderede blandt andet selskaberne ud fra deres udmeldinger om klimavidenskaben, deres tilknytning til lobbygrupper, som spreder misinformation om klimavidenskab og/eller forsøger at blokere for klimaindsatsen, samt omkring offentliggørelse af egne CO2-udledninger og planer for at reducere dem.

Rapportens konklusion var absolut nedslående.

Selskaber som Exxon og Chevron fik prædikatet »ekstremt ringe og uansvarligt«, når det drejer sig om deres ringe eller direkte misvisende formidling af klimaforandringernes katastrofale følger for kloden og om selskabernes fortsatte støtte til direkte og indirekte lobbyisme mod konkrete klimapolitiske tiltag.

Aktivt ejerskab hjælper ikke
Herhjemme i Danmark er en række pensionsselskaber i de senere år blevet mødt af et stigende antal medlemmer, som ønsker, at deres pensionsopsparinger ikke bør investeres i etisk problematiske og økonomisk højrisikable investeringer i kul-, olie- og gasselskaber.

Men pensionsselskaberne har oftest fejet medlemmernes ønsker af vejen med den begrundelse, at det vil være langt bedre at fastholde investeringerne, da man herved via såkaldt aktivt ejerskab kan sikre at disse fossilselskaber arbejder mod en grønnere kurs.

Men med den seneste udvikling fra Irland og Sverige, så kan man håbe, at også de danske pensionsselskaber nu erkender, at det aktive ejerskab ikke vil hjælpe overfor denne type selskaber.

Pensionsselskaberne bør i stedet flytter medlemmernes opsparinger over i mere ansvarlige, sikre, fremtidsrettede og lønsomme grønne og bæredygtige energiprojekter. Det kan samtidig bidrage til at reducere global opvarmning og sikre en tryg fremtid for os selv, vores børn og børnebørn.

Læs også:

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: