Sundhedsstyrelse fortier svinesmitte

Manger mennesker er smittet med MRSA uden at vide det. Myndighederne har reelt givet op i kampen mod de resistente bakterier i svinestaldene. I stedet anmelder de journalister for at oplyse om problemets omfang. Foto: Colourbox

MRSA – Vi forventer nu en forklaring fra Sundhedsstyrelsen på, hvorfor man har hemmeligholdt disse dødsfald i stedet for at advare befolkningen, siger Kjeld Hansen, der i dag var på anklagebænken i retten i Aarhus.

Kjeld Hansen: - Vi må også forvente, at den daværende ansvarlige minister, Astrid Kragh fremkommer med sin forklaring på, hvad hun vidste om denne hemmeligholdelse.

En kontorchef i Sundhedsstyrelsen anmeldte for tre et halvt år siden journalist Kjeld Hansen og redaktør Nils Mulvad til politiet. I en artikel om de antibiotika-resistente MRSA398-stafylokokker offentliggjorde de firmanavne og adresser på 11 svine-landbrug, der var inficeret. I går – 1294 dage senere – kom sagen endelig for retten.

De resistente bakterier har bredt sig mget hurtigt. Og et af hovedvidnerne, overlæge Hans Jørn Kolmos kunne i retten fremlægge nye alarmerende oplysninger om de farlige bakterier, der nu har forårsaget tre dødsfald.

Navne uden betydning
- At jeg røbede identiteten på nogle ejere af inficerede svinefabrikker i artiklen, var en beklagelig fejl, der blev rettet. Deres navne var uden betydning for sagen. Det vigtigste budskab var at afsløre, at en livsfarlig svinebakterie i fuld fart spredte sig med kurs mod mennesker og i realiteten er ude af kontrol i dag, siger Kjeld Hansen efter dagens retsmøde.

Ifølge Kjeld Hansen og Nils Mulvad, der er lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, har MRSA-sagen afsløret, at myndighederne har brugt deres autoritet til at nedtone problemet med multiresistente bakterier i stedet for at beskytte befolkningen.

- Det er stærkt bekymrende, siger Kjeld Hansen.

- Vi forventer nu en forklaring fra Sundhedsstyrelsen på, hvorfor man har hemmeligholdt disse dødsfald i stedet for at advare befolkningen. Vi må også forvente, at den daværende ansvarlige minister, Astrid Kragh fremkommer med sin forklaring på, hvad hun vidste om denne hemmeligholdelse, siger han.

Ifølge Statens Serum Institut er der sket fire dødsfald siden 2012 blandt patienter med MRSA af svinetypen CC398.

Der falder dom i sagen mod Kjeld Hansen og Nils Mulvad 22. maj.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: