Stor opbakning til dansk GMO-kompromis

Formandskabets kompromisforslag om at tillade medlemslandene muligheden for at sige nej til dyrkning af GMO på eget territorium vandt tilslutning fra flere end 20 EU-lande, men det var ikke nok til at opløse det blokerende mindretal. Europa var ikke klar.

En lille håndfuld af de store lande, blandt andet Frankrig, Tyskland og Storbritannien var ikke i stand til at slutte op om det danske kompromisforslag, som ellers fik stor ros for at være både kreativt og afbalanceret. Forslaget går kort sagt ud på, at landene for GMO kan beslutte om, at de skal dyrkes på deres territorium.

Håb om en løsning i juni

Argumenterne imod forslaget gik på, at det ville være i strid med det indre marked og WTO-regler. Kommissionen og Rådets Juridiske Tjeneste forsikrede, at dette ikke var tilfældet, men det gjorde ikke indtryk på de store lande. Enkelte lande i det blokerende mindretal viste dog villighed til at prøve at finde en løsning på det næste møde i juni.

- Jeg er dybt forundret over, at nogle medlemslande stiller sig i vejen for, at hovedparten af landene kan få lov til selv at afgøre, om der skal dyrkes GMO’er på deres territorium, siger Ida Auken, formand for EU’s miljøministerråd og dansk miljøminister.

- Men i dag var Europa ikke klar til at gøre op med mere end 10 års uenighed om GMO. Vi vil nu bruge de næste måneder på at undersøge, om der er udsigt til, at Europa vil kunne træffe en beslutning i juni, fortæller hun.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: