Danmark skal betale 45 mio. kr. tilbage til EU

Danmark skal betale en del af landbrugsstøtten tilbage. Foto: Colourbox

LANDBRUGSSTØTTE – EU-Kommissionen kræver nu, at Danmark tilbagebetaler en del af landbrugsstøtten fra 2007 til 2010.

Den danske stat burde have været strengere med at indføre EU-krav og skrappere til at kontrollere udbetalingen af landbrugsstøtte i en række tilfælde fra 2007 til 2010.

Det konkluderer EU-Kommissionen i en ny beslutning, som koster Danmark en samlet underkendelse på i alt 45,6 mio. kr. De penge skal nu betales tilbage til EU-Kommissionen.

EU-direktør Sarah Børner fra NaturErhvervstyrelsen under Fødevareministeriet ser på underkendelsen med stor alvor, selvom Danmark set over en længere periode fra 2002 til 2014 har haft færre underkendelser end gennemsnittet i EU.

Pengene skal bruges korrekt
- Enhver underkendelse er én for meget. Vi gennemfører løbende tiltag for at undgå nye underkendelser. Det er skatteborgernes penge, og derfor er det meget vigtigt, at de kan stole på, at pengene bliver brugt korrekt, siger hun.

Med et beløb på 38 mio. kr. skyldes størstedelen af beløbet, at EU vurderer, at Danmark tilbage i 2008 manglede at indføre en række krav til god landbrugs-og miljømæssig stand (såkaldte GLM-krav) for danske landbrugsjorde.

Siden 2008 har NaturErhvervstyrelsen løbende justeret og indført GLM-krav i Danmark for at modvirke, at der ville komme nye underkendelser. Senest er et EU-krav om regler for jorderosion indført.

Samtidig er kontrollen med udbetalingen af støttekroner skærpet.

De sidste knap 8 mio.kr. skyldes, at EU vurderer, at Danmark ikke har haft tilstrækkelig kontrol med støttekroner til producentorganisationer indenfor frugt og grønt mellem 2007 og 2009, oplyser NaturErhvervstyrelsen.

Fakta

►Alle EU-lande modtager løbende underkendelser. Danmark har i årene 2002 til 2014 fået underkendelser for 1,14 procent af støttekronerne, mens gennemsnittet i EU ligger på 1,40 procent.

►Den nye beslutning betyder, at Danmark skal betale 45,6 mio. kr. tilbage.

►EU-Kommissionen offentliggør typisk underkendelser tre gange årligt. Aktuelt har EU-Kommissionen 4. april besluttet underkendelser for samlet 2,5 mia. kr.

►Største tilbagebetaler i den aktuelle beslutning er Frankrig, som skal tilbagebetale hele 1,9 mia. kr. på grund af uberettigede brug af betalingsrettigheder fra den nationale reserve.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: