Staten overtager ansvar for skifergas

SKIFERGAS: Miljøministeriet overtager ansvar for miljøvurderingen af prøveboringen efter skifergas i Frederikshavn Kommune. Total vil anvende nye kemikalier.

Skuespilleren Ulla Henningsen og Tarjei Haaland deltog for nylig i en demonstration ved borepladsen i Dybvad. Foto: Greenpeace

Staten overtager den videre miljøvurdering af prøveboringen efter skifergas i Nordjylland. Det sker efter, at det franske energiselskab Total har anmodet Frederikshavn Kommune om at anvende nye kemikalier i forbindelse med prøveboringen.

Fra i dag er det Miljøministeriet, der har ansvaret for den videre miljøvurdering af prøveboringen i Nordjylland.

- Det er det rigtige at gøre, at regeringen nu også overtager ansvaret for prøveboringen, siger Frederikshavn Kommunes borgmester, Birgit S. Hansen.

Naturstyrelsen, der hører under Miljøministeriet, skal nu afgøre, om der skal laves en ny VVM-redegørelse på grund af Totals ansøgning om at bruge nye kemikalier.

- Sagen er blevet mere kompleks og har statslig interesse, og derfor tager vi nu ansvaret for at vurdere de miljømæssige forhold omkring ændringen af projektet. Og jeg noterer mig, at kommunen også mener, at det er det rigtige at gøre, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Ikke for enhver pris
I forvejen er Miljøministeriet ansvarlig myndighed for miljøtilladelser, hvis Total vil søge om at gå videre i sin efterforskning med såkaldt frakturering af undergrunden for at lede efter skifergas.

- Vi skal ikke have skifergas for enhver pris. Kun hvis efterforskning og indvinding kan ske, så det er miljømæssigt fuldt forsvarligt, siger Kirsten Brosbøl.

Tilsyn med den udstedte VVM-tilladelse og kompetence til at give øvrige tilladelser som for eksempel vandindvinding ligger fortsat hos Frederikshavn Kommune.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: