Spis varme hveder uden sprøjtegift

MAD – Sådan bager du varme hveder med mel uden giftrester.

Varme hveder på skærebræt fra bogen MEYERS BAGERI.

Torsdag er det aftenen før Store Bededag, hvor vi traditionen tro skal have varme hveder. Men pas på hvad du spiser. Det kan være en rigtig god idé at se sig om efter økologiske hveder, lyder rådet fra Danmarks Naturfredningsforening.

I Fødevarestyrelsens seneste pesticidkontrol fra 2015, blev der nemlig fundet rester af sprøjtegift i 100 procent af den ikke-økologiske, udenlandske hvedemel. Der er fundet rester af sprøjtegift i 17 procent af den ikke-økologiske, danske hvedemel.

Hvis man vil være helt sikker på, at de lune og hyggelige hveder også er fri for gift, så er de økologiske af slagsen det rette alternativ. Der er nemlig ikke fundet rester af sprøjtegift i økologisk hvedemel fra hverken Danmark eller udlandet.

Her kan du få økologiske hveder:

Økologiske hveder kan fås i lang række butikker. Det gælder blandt andet bagerierne Meyers og Emmerys samt i udvalgte SuperBrugsen i Københavnsområdet. Men du kan også bage dem selv.

Her er hvad du skal bruge:
15 g gær
1¾ dl koldt vand
1¾ dl kold sødmælk
2 æg
700 g hvedemel
55 g sukker
10 g stødt kardemomme
10 g salt
55 g blødt smør

Husk at alle ingredienser skal være økologiske.

Sådan gør du:

  • Bland ingredienserne, ælt dejen i ca. 10 min på medium hastighed til dejen bliver glat og blank. Dæk dejen til, og lad den hvile i 30 min.
  • Del dejen i 15 lige store stykker. Form bollerne ved at lægge et stykke dej på din ene håndflade og rulle det rundt med fingrene på den anden hånd.
  • Læg bollerne med 5 cm imellem på en bradepande med bagepapir, og lad dem hæve. Det tager ca. 2-3 timer.
  • Når bollerne er hævet til ca. dobbelt størrelse, vil de nå sammen, så de får form som hveder. Bag hvederne ca. 15-20 minutter ved 180° varmluft. Flyt dem over på en rist, og lad dem køle af.
  • Økologisk hvedemel og gær fås i langt de fleste supermarkeder.

Find opskriften hos Meyers.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: