Solcellebranchen utilfreds med nyt udspil

ENERGI – Tusindvis af job i solcellebranchen vil forsvinde, frygter Dansk Solcelleforening.

Skivehus Skole har 1700 kvm. solceller på taget. Det var Skandinaviens største solcelleanlæg, da det blev installeret i sommeren 2011. Foto: Ulla Skovsbøl

Tusindvis af job i solcellebranchen vil forsvinde, frygter Dansk Solcelleforening.

Den kræver nu et møde med klima- og energiminister Martin Lidegaard i kølvandet på ministerens forslag om at ændre støtten til ejere af solcelleanlæg.

Udspillet, der blandt andet vil koste solcelleejerne gratis strøm om aftenen, vil betyde, at tusindvis af job vil forsvinde, lyder det fra Dansk Solcelleforening.

- Fakta er, at regeringen er på vej til at lægge solcellebranchen i graven. Tusindvis af job vil forsvinde, og mange nystartede firmaer vil gå konkurs. Det er ufatteligt, at regeringen lægger hindringer i vejen for en branche, hvor der netop er sket en “kickstart” i beskæftigelsen,” siger Signe Antvorskov Krag ifølge Ritzau.

Solcelleforeningens egne beregninger viser, at Martin Lidegaards forslag vil medføre, at tilbagebetalingstiden for en solcelleinvestering øges til 20 år. Regeringen mener omvendt, at perioden blot lyder på 10 år.

Allerede i dag er ca. 4.000 danskere beskæftigede i solcellerelaterede job, oplyser Dansk Solcelleforening. For hver MW som udbygningstaksten øges med i forhold til det forudgående år, er der en beskæftigelseseffekt på over 20 ekstra job.

Hvis udbygningen således næste år forøges fra de nuværende ca. 170 MW til 200 MW, vil det betyde over 600 ekstra job. Omvendt vil en reduktion af udbygningstakten fra 170 til 70 MW per år koste ca. 2.000 ud af de nuværende ca. 4.000 solcellerelaterede job.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: