Danmarks første større P-anlæg med solceller på taget

ENERGI – Virksomheden Solar kunne i går præsentere Danmarks første større parkeringsanlæg overdækket med solceller. Det ligger i Vejen og leverer samtidig strøm til et datacenter. Anlægget er opført uden tilskud.

Et nyt P-hus i Vejen er overdækket med solceller og leverer strøm til et datacenter. Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt var med til at klippe snoren og ses sammen med Karsten Hillmann (tv) og Jens Andersen (th).

Virksomheden Solar kunne i går lade energiminister Lars Chr. Lilleholt klippe den røde snor for at indvie Danmarks første større, overdækkede parkeringsanlæg med solceller på taget. Anlægget dækker et areal på 850 kvadratmeter, rummer 60 parkeringspladser og leverer samtidig strøm til et datacenter.

Overdækningen er monteret med 510 solcellepaneler, som årligt producerer 150.000 kWh. Det svarer nogenlunde til 35 parcelhuses forbrug.

Parkeringsanlægget blev præsenteret som et sandt »kinderæg», som indeholder tre iøjnefaldende plusser:

  • Bilen er overdækket
  •  Anlægget leverer grøn strøm til datacenter
  • Det er betalt af solen.

Anlæggets produktion skal forsyne Solars datacenter med strøm. En sådan lokal produktion til eget forbrug motiverer til et fleksibelt elforbrug tilpasset egenproduktionen, og det er helt afgørende for den fortsatte grønne omstilling, understreger Solar.

Lars Chr. Lilleholt klippede den røde snor til det nye parkeringsanlæg og gav i sin tale udtryk for sin begejstring.

P-anlæg leverer strøm til datacenter
»Der er virkelig perspektiv i, at man overdækker p-anlæg med solceller. Det er godt tænkt, at man etablerer et sådan anlæg, som kan levere strøm til et datacenter. Jeg håber, at vi vil komme til at se en række lignende anlæg. Tankegangen med at man anvender eksisterende flader til solceller fremfor at placere dem på marker er interessant«, sagde Lilleholt.

Han fandt det meget positivt, at en stor virksomhed som Solar viser vejen og går foran i den grønne omstilling.

»Det er et eksempel til efterfølgelse. At det samtidig viser sig, at solceller økonomisk er nede på et niveau, hvor det er levedygtigt uden tilskud er jeg også meget tilfreds med. Det bekræfter at regeringens energipolitik har virket«, mente han.

Forpligtet til at drive den grønne omstilling
Jens Andersen, der er administrerende direktør i Solar-koncernen, kvitterede for roserne og forklarede, at Solar føler sig forpligtet til at gå forrest og være med til at drive den grønne omstilling.

»Vi mener, at vi som en stor og betydende dansk virksomhed har en forpligtelse til at drive den grønne omstilling i Danmark og vil gerne som social ansvarlig virksomhed være med til at øge produktionen af vedvarende energi i Danmark. Derfor går vi nu forrest og tager vores egen medicin. Vi vil gerne være med til at fremme et grønnere Danmark baseret på økonomisk sund fornuft. Det skal både være attraktivt og enkelt at investere i vedvarende energi«, sagde direktøren.

Ifølge ham er det nye parkeringshus både bæredygtigt, har en rigtig god driftsøkonomi og giver samtidig komfort til gæster, kunder og øvrige samarbejdspartnere.

Konceptet kan bruges i lufthavne og ved supermarkeder
»Vi håber også, at konceptet kan blive rullet ud til lufthavne, supermarkeder, kommuner, virksomheder mm, hvor der er store parkeringsarealer. Og de skal være hjertelig velkommen til at kigge forbi og forhåbentlig lade sig inspirere og købe ind på det bæredygtige koncept, lod han forstå.

Det er Solar-koncernens datterselskab Solar Polaris, som står for hele projektforløbet. Det gælder både skitseforslag, detaljeret design og projektering, myndighedsansøgninger, implementering samt drift og vedligeholdelse af solcelleanlægget i dets levetid.

Anlægget dækker et areal på 850m2 med 60 nye parkeringspladser. Overdækningen er monteret med 510 solcellepaneler, som årligt producerer 150.000 kWh, hvilket ca. svarer til 35 parcelhuses forbrug.

Producerer strøm på en overskyet dag
Adm. direktør i Solar Polaris, Karsten Hillmann, kørte en lille tur med ministeren i en el-bil, som var blevet opladet af strøm fra p-anlægget. Og selv på en overskyet og regnfuld dag som går producerer anlægget strøm.

»Vi ser et stort potentiale i denne model, som harmonerer godt med den øgede elektrificering, og at flere skal til at køre i el-biler. Jeg er meget glad for at ministeren kan se fordelen i, at vi placerer flere solceller på bygninger og som her på p-pladser, sagde direktør Karsten Hillmann.

»Det er helt klart noget af det, der skal til, for at vi får udbygget solenergi i Danmark«, mener han.

»Danmarks målsætning om at nå en fossilfri energisektor i 2050 forudsætter, at vi har en bred palette af VE-teknologier, herunder solceller. Og der skal tænkes både i store centrale anlæg og i mindre decentrale løsninger, hvor energi produceres og anvendes lokalt.«

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: