Slut med at tjekke kemi med populær app

MILJØ – 140.000 personer har hentet appen Kemiluppen, der er nomineret til Nordisk Råds miljøpris. Men appen må lukke, hvis Forbrugerrådet Tænk Kemi tages af finansloven, som regeringen lægger op til. Taberne er forbrugere, der kommer til at mangle viden og oplysning, mener Forbrugerrådet Tænk.

140.000 brugere har brugt den populære app for at tjekke personlige plejeprodukter for uønsket kemi næsten 2.5 millioner gange..

Har du brugt appen Kemiluppen til at tjekke deodoranter, solcreme eller tandpastaen hjemme på badeværelset? Appen hjælper dig med at gennemskue, om dine personlige plejeprodukter indeholder stoffer, som for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende, kræftfremkaldende eller allergifremkaldende.

Men nu kan det være slut med at tjekke kemi med appen. Forbrugerrådet Tænk Kemi står ikke på regeringens finanslovsudspil. Medmindre at projektet kommer tilbage på finansloven, må Kemiluppen lukke, selvom den på få måneder er hentet af mere end 140.000 forbrugere og er nomineret til Nordisk Råds miljøpris.

Stort tilbageslag
- Det er et stort tilbageslag for de hundredtusindvis af forbrugere, der har nydt godt af test, apps og rådgivning fra Forbrugerrådet Tænk Kemi, siger Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk.

- Forskere og myndigheder opfordrer igen og igen forbrugerne til at undgå potentielt skadelige kemikalier i produkter, men uden den lettilgængelige hjælp som Kemiluppen har leveret, har forbrugerne ikke en chance for at finde rundt i stofnavne som ftalater, ethylhexyl metoxycinnamate og methylisothiazolinone, siger hun.

Hormonforstyrrende stoffer har længe været i fokus, da forskere blandt andet mistænker dem for at kunne forværre sædkvaliteten hos drenge, føre til tidlig pubertet hos piger og øge risikoen for spontan abort blandt gravide.

Nomineret til Nordisk Råds miljøpris
Forbrugerrådet Tænk Kemi introducerede appen Kemiluppen i december 2015, og siden er det gået stærkt med de danske forbrugeres kemibevidsthed. 140.000 brugere har tjekket personlige plejeprodukter for uønsket kemi næsten 2.5millioner gange.

Appens evne til at hjælpe forbrugerne med at træffe et oplyst kemivalg har også resulteret i, at Kemiluppen er blevet nomineret til Nordisk Råds miljøpris. Afgørelsen af denne prisuddeling finder sted i november, og det bliver en meget mærkelig oplevelse, hvis ikke Forbrugerrådet Tænk Kemi kommer tilbage på finansloven for 2017, mener Anja Philip.

Loven vedtages i november
- Vi er rystede over, at man ikke kan finde penge til Forbrugerrådet Tænk Kemi og en app, der i så høj grad har givet danskerne mulighed for at forholde sig til noget, som forskere og myndigheder har kæmpet med i årevis, siger Anja Philip.

Hun er ikke i tvivl om, at Kemiluppen og Forbrugerrådet Tænk Kemis test og rådgivning har været en kæmpe hjælp til de mange forbrugere, der vil undgå for eksempel mistænkt hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer, men ikke kan finde vej i junglen af kemi i almindelige forbrugerprodukter.

Finanslovsudspillet skal nu behandles af Folketingets partier, og den endelige udgave af loven ventes vedtaget i november.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: