Nemt at undgå farlig kemi i bodylotion

SUNDHED – Bodylotion kan indeholde uønsket kemi, som mistænkes for at være hormonforstyrrende. Men en ny test fra Forbrugerrådet Tænk viser også, at der findes mange gode produkter, der er fri for de problematiske stoffer.

Bodylotion kan indeholde kemiske stoffer, som kan virke hormonforstyrrende. Men en ny test fra Forbrugerrådet Tænk viser, at de fleste produkter er fri for farlig kemi. Foto: Colourbox

Uønsket kemi er nemt at undgå i bodylotion. Der findes mange gode valg, som er uden parfume, allergifremkaldende konservering og mistænkt hormonforstyrrende stoffer.

Det fremgår af en ny test, foretaget af Forbrugerrådet Tænk, som har undersøgt en lang række cremer og bodylotions for skadelig kemi.

I testen fra får 24 bodylotions den bedste bedømmelse. De er fri for en række kendte problematiske stoffer, og mange af dem er svanemærket.

Kun otte af testens produkter indeholdt parabener og andre stoffer, som kan være hormonforstyrrende. Det gælder BHT og cyclopentasiloxane.

Bodylotion et plejeprodukt, som smøres ind i huden og dermed udsættes man stærkt for de skadelige ingredienser, der måske findes i produktet.

Kemikalier kan optages gennem huden
- Kemikalier kan optages gennem huden, og bodylotions bruger du måske dagligt i relativt store mængder. Samtidig er det et produkt, der bliver på huden i lang tid. Risikoen for, at du optager uønsket kemi gennem huden, er derfor langt større end ved produkter, du bruger i små mængder, eller som du vasker hurtigt af, advarer Forbrugerrådet Tænk.

Sundhedsrisikoen ved disse stoffer knytter sig ikke til det enkelte produkt. Men uønsket kemi i din bodylotion bidrager til din samlede udsættelse – også kendt som cocktaileffekten.

Selvom det enkelte produkt i sig selv er sikkert, kan det sammen med kemikalier fra indeklima og fødevarer give en udsættelse, der kan være problematisk. Mistænkt hormonforstyrrende stoffer er derfor en god ide at undgå, hvor du kan, og det kan du for eksempel, hvis du vælger den rigtige bodylotion.

Forbrugerrådet Tænk har udviklet en app til din smartphone. Med den kan du hurtigt scanne et produkt, så du kan undgå uønskede kemiske stoffer.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: