Hvert femte apparat er energimærket forkert

ENERGI – En ud af fem testede husholdningsapparater og elektriske produkter bruger mere energi end deklareret. Det viser en ny stor undersøgelse lavet af 16 forbruger- og miljøorganisationer i 11 EU lande.

Mange opvaskemaskiner og andre husdholdningsapparater bruger for meget energi i forhold til energimærkningen.

Støvsugere, køleskabe, tv-apparater og opvaskemaskiner bruger i mange tilfælde langt mere energi, end deklarationen fortæller. Det viser en stor europæisk undersøgelse.

Det Økologiske Råd og Forbrugerrådet Tænk har i samarbejdet med en række europæiske organisationer testet 100 udvalgte produkter, hvor man havde en forventning til, at der var problemer med energimærkning og energieffektivitet.

- Det er stærkt bekymrende, at så mange at produkterne i vores test ikke lever op til EU-lovgivningen. Det understreger, hvor vigtigt det er, at produkter på markedet systematisk testes, også så de producenter, der rent faktisk overholder reglerne, ikke bliver ramt af urimelig konkurrence, siger Jeppe Juul, energimedarbejder hos Det Økologiske Råd.

Overskridelsen på 54 procent
Uafhængige laboratorietests viste for eksempel, at én støvsuger brugte 54 procent mere energi end deklareret og ét køleskab brugte 12

procent mere. I undersøgelsen var der også en opvaskemaskine, der skulle vaske to gange før servicet var rent og et TV der blev målt til en dårligere energiklasse end angivet. Samlet set var der 18 ud af de 100 testede husholdningsprodukter, der ikke overholdt lovens krav.

- Det har stor betydning for forbrugerne, at de kan stole på de produkter de køber, og at produkterne har den kvalitet og det energiforbrug som de lover, siger Jeppe Juul.

Fusk koster 75 milliarder kroner
En hustand i EU sparer i gennemsnit sparer 4.000 kroner årligt på grund af reglerne om energimærkning og minimums-effektivitetskrav til produkter (Ecodesign). Alligevel vurderer eksperter, at der hvert år tabes energibesparelser for over 75 milliarder kroner i EU,  fordi producenter og forhandlere ikke følger lovgivningen.

Det betyder også, at CO2-udledningen bliver unødvendigt stor når produkterne ikke lever op til kravene.

- Den mest miljøvenlige energi er den vi ikke bruger, lyder det fra Jeppe Juul.

MarketWatch projektet, der er støttet af EU Kommissionen, fik godkendte laboratorier til at teste hvorvidt produkterne overholdt EU-lovgivning om energimærkning og energieffektivitet (Ecodesign). Projektet fokuserede på produkter, hvor man i forvejen havde mistanke, om at der var problemer, så resultaterne reflekterer ikke markedet som helhed.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: