Skib med blodsalt på vej til Aabenraa havn

TRANSPORT – Et fragtskib med vejsalt fra det besatte Vestsahara anløber om kort Aabenraa Havn. Men handelen er i strid med FN’s regler for international handel. Afrika Kontakt opfordre derfor på det kraftigste kommunalbestyrelserne i Aabenraa, Haderslev og Tønder til at købe vejsalt, der ikke kommer fra et besat område.

Fragtskibet Celia er lastet med vejsalt fra det besatte Vestsahara og anløber om kort tid Aabenraa Havn.

Den 2. februar anløber fragtskibet, Celia, Aabenraa Havn. Skibet er ifølge Afrika Kontakt sandsynligvis lastet med vejsalt fra det besatte Vestsahara, som Dansk Vejsalt leverer til tre sønderjyske kommuner. En handel der er i strid med international lov og folketingets anbefalinger.

Saltet skal bruges på vejene i Aabenraa, Haderslev og Tønder, og kommer fra havnen i El Aaiun (Laayoune) i Afrikas sidste koloni, det af Marokko besatte Vestsahara.

Den 26. november anløb et lignende skib havnen i Aabenraa fra El Aaiun. Her fik Afrika Kontakt bekræftet fra havnefogeden i Aabenraa, at skibet var lastet med vejsalt fra Vestsahara, tilhørende Dansk Vejsalt, der skulle sælges til kommunerne i Sønderjylland.

I strid med international lov
For at være lovlig i henhold til international lov skal al handel med varer fra kolonier som Vestsahara både komme landets oprindelige befolkning til gode og godkendes af dem. Det har FN’s daværende øverste juridiske rådgiver, Hans Corell konkluderet i en såkaldt Legal Opinion tilbage i 2002, og han gentog denne udlægning for nyligt i en mail til Berlingske.

Men i den aktuelle handel er ingen af disse krav er opfyldt, understreger Afrika Kontakt.

I en beretning fra 2014 har Folketingets udenrigsudvalg desuden frarådet offentlige institutioner at engagere sig i finansielle aktiviteter og indkøb af varer fra områder med uafklaret folkeretlig status. Det gælder Vestsahara. Beretningen var støttet af alle folketingets partier med undtagelse af Dansk Folkeparti.

Handel med varer fra det besatte Vestsahara er på den anden side med til at legitimere og forlænge koloniseringen af Vestsahara. De sønderjyske kommuner er med til at sikre, at Marokko tjener gode penge på besættelsen af Vestsahara og har derfor ikke nogen interesse i at give landet sin selvstændighed.

Gør som andre kommuner. Drop blodsalt
Flere andre kommuner har droppet Dansk Vejsalts salt fra det besatte Vestsahara, netop fordi købet af det ikke var i tråd med kommunernes moralske og etiske retningslinjer.

Afrika Kontakt opfordre derfor på det kraftigste kommunalbestyrelserne i Aabenraa, Haderslev og Tønder til at købe vejsalt, der ikke kommer fra et besat område.

Efter Afrika Kontakt opfattelse har de tre kommuner et problem da brugen af vejsalt fra Vestsahara samtidig støtter en besættelsesmagts plyndring af et besat land. De tre kommuner skal tages deres ansvar som indkøbere af services og produkter alvorlig.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: