Syv vilde heste skal forbedre naturen i Bjergskov

NATUR – Vilde heste skal sættes ud på overdrev nær Aabenraa.

Konik-heste er utrolig hårdføre og samtidig gode til at holde for eksempel brombærkrat i skak. Foto: Verdens Skove

Lørdag den 6. maj kl. 16 bliver den sønderjyske natur en smule vildere. Her vil naturorganisationen Verdens Skove nemlig sætte en flok vilde heste ud på overdrevet Bjergskov nær Aabenraa.

Det drejer sig om i alt syv såkaldte konik heste fra Tyskland, herunder en hingst, fire hopper og to helt nye føl fra dette forår. Bjergskov, der aldrig har været under plov, forvaltes i samarbejde af Verdens Skove, Naturstyrelsen og Forsvaret, og udsættelsen af hestene er et nyt og vigtigt tiltag i områdets naturforvaltning.

Heste skaber variation i naturen
Hestene er der ikke kun for hyggens skyld: De skal nemlig være med til at pleje naturen i området og forbedre levevilkårene for en række planter, insekter og dyr.

Konik-heste er rigtig gode til at spise af for eksempel brombærkrat, forklarer Stine Tuxen, der er biolog og medlem af bestyrelsens i Verdens Skove.

- Brombærkrat er ikke i sig selv en dårlig ting, for mange andre arter lever i og af dem. Men i Bjergskov har de bredt sig så meget, at de begynder at fortrænge andre arter. Derfor kan hestene være med til at holde brombærrene i skak og skabe plads til, at andre plantearter også kan trives, fortæller hun.

Desuden er hestene også gode til at skabe variation i landskabet.

- Heste går gerne rundt i en række efter hinanden og skaber på den måde nogle stier, hvor græsset er trampet ned. Det er blandt andet godt for en række insekter, der har brug for jordbund uden for meget græs, siger Stine Tuxen.

Selv hestepærerne har en vigtig funktion i naturen, både som gødning og for forskellige billearter, fortæller hun.

Skal gå frit udenfor året rundt
Græssende dyr bliver i stigende grad brugt til naturpleje rundt omkring i landet. Men noget af det særlige ved projektet i Bjergskov er, at hestene ikke skal hentes ind om vinteren, men skal gå frit udenfor året rundt.

- Problemet med at hente græssende dyr ind i stalden hver vinter er, at det netop er om vinteren, at de spiser planter som brombær. Brombær er stedsegrønne, så om vinteren er det oplagt føde for dyrene, men om sommeren er der mange andre ting, der også frister, forklarer Stine Tuxen.

Ifølge hende er de fleste af vores arter her i Danmark slet ikke tilpasset det system, vi mennesker har lavet, som indebærer, at der bliver græsset intensivt i den ene halvdel af året og slet ikke i den anden.

- De trives derfor bedre, når der går dyr og påvirker området året rundt, uddyber hun.

Konik-heste er meget hårdføre
Netop fordi tanken er, at lade dyrene gå frit udenfor året rundt, er valget faldet på konik-hestene. Konik-heste er nemlig særligt godt egnede til at gå ude om vinteren, fordi arten er meget hårdfør, og hestene kan overleve på et minimum af foder, fortæller Stine Tuxen.

- Det er en af de ældste overlevende oprindelige hestearter, vi har tilbage i Europa. De er derfor godt rustet til et lidt vildere liv i det fri, fortæller hun.

Skulle det bliver meget koldt og blæsende, er der dog bygget et læskur, så hestene i området kan søge ly, hvis vejret bliver alt for voldsomt. Desuden vil der blive ført tilsyn med dyrene og deres trivsel.

- Tanken er, at disse heste skal leve så vildt som muligt – indenfor de rammer, der er. De skal ikke være tamme kæledyr. Men de er meget fredelige, så man kan sagtens gå tur derinde og opleve dem. Og så tager vi selvfølgelig lovgivningen om dyrevelfærd meget alvorligt. Men vores forventning er naturligvis, at disse heste vil trives rigtig godt med et liv i den frie natur, siger hun.

Philip samlede 25.000 ind til hestene
Pengene til projektet er i øvrigt resultatet af primært én ung mands ønske om mere vild dansk natur. Naturformidler Philip Hahn-Petersen ønskede sig tilbage i 2014 mere vild natur i 30 års fødselsdagsgave i form af donationer til store græsædere på Bjergskov overdrev.

Derfor samlede han over 25.000 kroner ind til Verdens Skove. De penge får nu bogstavligt talt ben at gå på når hestene, der primært er finansieret af disse penge, bliver sat ud.

- Jeg glæder mig rigtig meget over at være at være med til at sikre en vildere og rigere natur. Takket være en masse af mine dejlige venner, vil der nu også blive sat vildheste ud på Bjergskov. Bedre fødselsdagsgave kan man ikke ønske sig, siger Philip Hahn-Petersen, der naturligvis har tænkt sig at tage med og ser hestene blive sluppet fri i Bjergskov.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: