SF truer med forbud mod misbrug af antibiotika

LANDBRUG – Landmændene skal overholde aftaler, ellers vil SF kræve forbud mod flokmedicinering.

Trine Torp truer med et forbud mod flokmedicinering.

SF’s fødevareordfører Trine Torp er stærkt utilfreds med, at landbruget er så langt fra målet om at halvere brugen af tetracyklin. Hun mener, at ministeren bør kræve en handlingsplan fra erhvervet – og hvis den ikke bliver overholdt, så skal der indføres et forbud mod flokmedicinering.

– Landbruget var selv med til at indgå aftalen i 2015, så derfor er det da en tilståelsessag, at man er så langt fra målet. Man spiller hasard med borgernes sundhed, så det her skal der rettes op på, så hurtigt som overhovedet muligt, siger Trine Torp.

– Landbrug og Fødevarer er ude i nogle pinlige søforklaringer om, at de danske landmænd stadig bruger mindre antibiotika end andre lande, men det virker helt ærligt, som om man ikke tager aftalen eller borgernes sundhed alvorligt, siger hun.

Holdbar plan fra landbruget
Hun opfordrer fødevareministeren til at tale med store bogstaver over for landmændene. Hvis ikke landmændene overholder aftalen, så må det få betydning for statens støtte til landbruget, mener SF.

– Nu må ministeren kræve en holdbar køreplan fra landbruget. Alternativet må være, at vi ser på et forbud mod flokmedicinering.

– Der bør nedsættes et ekspertudvalg, der skal kulegrave betydningen af produktionsmetoder i dansk svineproduktion for forekomsten og spredningen af MRSA i Danmark. Vi skal have et bud på en bæredygtig omlægning af produktionen, så økonomien kan forbedres til gavn for dyrene, os forbrugere og for miljøet, siger Trine Torp.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: