Landmænd får dispensation til forbudte pesticider

LANDBRUG – Danske landmænd har alene i år fået dispensation til at benytte 14 sprøjtegifte, som enten er blevet forbudt eller aldrig er godkendt.

Landmænd får masser af dispensationer til at bruge forbudte sprøjtegifte. Foto: Colourbox

Pesticider, der ikke er godkendt i Danmark, og pesticider, der er direkte forbud mod, ender alligevel i i den danske muld. Miljøstyrelsen udsteder nemlig dispensationer år efter år – også til midler, der er blevet forbudt, efter at de har vist sig ikke at leve op til miljøkravene.

Det viser en ny opgørelse fra Miljøstyrelsen, der blandt andet rummer stoffet rimsulfuron, som bekæmper ukrudt på kartoffelmarker, skriver Ingeniørens netmedie.

Midlet blev forbudt i 2012, fordi det ophober sig på markerne, og nedbrydningsprodukter kan frigives til grundvandet. Første dispensation kom i 2013, og siden har salget ligget på et niveau som før forbuddet.

En illusion
Hverken forskere, vandværker eller miljøorganisationer har været opmærksomme på de gentagne dispensationer, og vandværkerne kalder listen »grotesk« og »skræmmende«:

- Vi havde ikke fantasi til at forestille os, at et middel, der ikke længere er godkendt, fortsat benyttes på dispensation, siger senior­konsulent Claus Vangsgaard fra brancheforeningen Danva.

- Vi kan sagtens hævde, at vi har en skrap godkendelsesordning herhjemme. Men hvis vi forbyder et stof og blot giver dispensation i stedet, så er det en illusion, mener han.

Stærkt provokerende
Professor Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU Miljø finder også dispensationerne mærkværdige:

- Dispensationer kan være o.k. og nødvendige, men ikke, hvis de bliver givet rutinemæssigt og dermed bliver en praksis. Miljøproblemerne bliver hverken større eller mindre af, at midlerne benyttes på dispensation, siger han til Ing.dk.

Listen over dispensationerne er kommet frem i et svar til Folketingets miljøudvalg, efter at SFs Trine Torp havde stillet spørgsmål.

- Det er stærkt provokerende, at landbruget i vid udstrækning kan få dispensation til at anvende pesticider, som er forbudt i EU, eller som ikke ville kunne opnå normal godkendelse i Danmark, siger Trine Torp til Ing.dk.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: