Roundup skal forbydes

SPRØJTEGIFT – Roundup skal forbydes. Så klart er budskabet fra en gruppe borgere, der har taget initiativ til en underskriftsindsamling mod den flittigt anvendte sprøjtegift, som formentlig er kræftfremkaldende.

Fra en demonstration mod Monsanto i San Francisco. Foto: CC BY flickr Donna Cleveland

Vandværker og miljøorganisationer kører i øjeblikket kampagner mod brug af Roundup, og nu har en ny gruppe også meldt sig på banen for at få gennemført et forbud mod Roundup, som er den mest solgte sprøjtegift i verden.

- Der er lavet flere tiltag rundt om i andre europæiske lande for at begrænse brugen af RoundUp, og det er på tide, at politikerne i Danmark også tager en bæredygtig beslutning. Vi vil simpelthen have forbudt RoundUp og andre glyphosat-holdige ukrudsmidler, siger Signe Voltelen, der er en af initiativtagerne til borgerkampagnen.

Ifølge hende er det helt almindelige danskere, der nu siger fra.

- Vi vil ikke have gift i vores drikkevand og i vores børn. Vi vil have forbudt giften i landets haver, lyder det klare budskab fra kampagnegruppen.

De første 1.000 underskrifter
Sammen med Tanja Ærtebjerg og Thomas Lygum Sidelmann har Signe Voltelen taget initiativ til en underskriftsindsamling, der på under et døgn har samlet de første 1.000 underskrifter, og kampagnen spreder sig på Facebook. Underskrifterne er vigtige, påpeger Signe Voltelen.

- Det er en måde at råbe beslutningstagerne op og påvirke lovgivningen. Det her er borgernes opråb. Vi skal stå sammen og kræve, at der sker noget. Forhandlerne skal fjerne RoundUp fra butikshylderne, og politikerne skal tage affære. Lige nu er et godt tidspunkt for at der skal ske noget. I mange år har der været mistanke om at RoundUp, som bruges i haver og fødevareproduktion er til fare vores sundhed. Nu er det slået fast af WHO, siger Signe Voltelen.

Første del af en kampagne
Verdenssundhedsorganisationen WHO har for nylig fastslået, at det aktive stof i RoundUp, glyphosat, formentlig er kræftfremkaldende. Samtidig er der kommet så meget fokus på, hvor skadelig giften er for jorden.

- Det er ikke for sent at handle, selvom der allerede er sket mange skader på natur og mennesker, og det faktum at glyphosat ophobes i jorden i lang tid, mener Signe Voltelen, der afslører, at underskriftsindsamlingen blot er første del af en kampagne, der har som delmål at få fjernet RoundUp i butikshylderne.

- Arbejdstilsynet har sat giftstoffet på listen over farlige stoffer i arbejdsmiljø. Der er altså tale om at RoundUp udgør en sundhedsrisiko. Haveejere tænker ikke over, at når de sprøjter i haven, risikerer de at komme i kontakt med giften, enten ved berøring eller gennem de fine partikler, der spredes fra sprøjten. Børn, hunde, katte, kaniner og andre, der bruger haven bagefter, kan også få en dosis. RoundUp bør ikke sælges til privatpersoner, mener Signe Voltelen.

Coop indstillede salget sidste år
Allerede sidste år holdt Coop op med at sælge RoundUp, og andre forhandlere bør følge efter, mener kampagnegruppen.

- Vi håber, at vi med kampagnen kan vise politikere og forhandlere, at vi er mange danskere, der ikke ønsker RoundUp i haver, naturen og i vores børn, siger Signe Voltelen, der opfordrer alle til at skrive under.

Kampagnen kan følges på www.roundupstop.dk

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: