Rekord-mange bliver smittet med MRSA

MRSA – Flere danskere blev smittet med MRSA-bakterier i 2011, og antallet er det højeste i over 25 år. Det er primært raske personer uden forbindelse til hospitaler, der bliver smittet med de frygtede bakterier, der er modstandsdygtige over for antibiotika.

Selv om antallet af MRSA positive svinebesætninger er på samme niveau som i 2010, findes markant flere svin ved slagtning med den såkaldte svine-MRSA, og antallet af mennesker smittet med svine-MRSA stiger fortsat. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut.

MRSA-bakterier er resistente over for antibiotika, der er vigtige for behandling af livstruende infektioner hos mennesker. Antallet af personer med MRSA stiger fortsat. Sammenlignet med udlandet har Danmark dog stadigvæk en lav forekomst af infektioner forårsaget af MRSA-bakterier, melder instituttet.

MRSA-vejledning virker på sygehusene

Antallet af nye tilfælde af MRSA fortsatte med at stige til 1.292 tilfælde i 2011, en stigning på 18% i forhold til 2010. Antallet er det højeste i mere end 25 år. Udviklingen fra 2009 til 2010, hvor antallet steg med 34%, fortsætter derfor i 2011.

Stigningen ses primært i tilfælde erhvervet i Danmark uden relation til sygehuse (751 i 2011 mod 578 i 2010) I cirka 12% af tilfældene har personerne haft kontakt til svin, men i en stor del af tilfældene er der ingen kendte risikofaktorer. Der er også en stigning i antallet af tilfælde erhvervet under udlandsophold. Derimod er antallet af tilfælde smittet på sygehuse på et uændret lavt niveau (61 tilfælde i 2011, 62 i 2010).

- Det er en klar succes, at antallet af hospitalserhvervede tilfælde fortsat er meget lavt, men den fortsatte stigning i tilfælde smittet udenfor sygehusene gør, at vi må opretholde indsatsen på fuld styrke, siger overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut.

Landbruget: Vi følger udviklingen tæt

Landbrugets erhvervsorganisation Landbrug & Fødevarer siger selv, at man “følger udviklingen tæt”.

- Svinebranchen har gennem flere år samarbejdet tæt med myndigheder og forskere om MRSA. MRSA er et arbejdsmiljøproblem og branchen lægger stor vægt på at informere medarbejdere om, at man kan være potentiel bærer af MRSA. Det skal sikre den bedste håndtering af MRSA, forsikrer Landbrug & Fødevarer i en kommentar til de nye tal.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: