Regeringen blæser på ren luft i byerne

MILJØ – Det haster med at få indført »Ren Luft Zoner« i storbyerne, mener Det Økologiske Råd. Derfor er det dybt skuffende, at regeringen har taget sit lovforslag om miljøzoner af bordet.

Det er på høje tid at gøre noget ved den voldsomme luftforurening i storbyerne. (Foto: CC BY via flickr.com Lingaraj G J)

Det haster med at få indført »Ren Luft Zoner« i storbyerne, mener Det Økologiske Råd. Derfor er det dybt skuffende, at regeringen har taget sit lovforslag om miljøzoner af bordet.

Det skriver Det Økologiske Råd sammen med en række andre organisationer i et brev til samtlige miljøordførere.

- Vi er dybt forundrede og skuffede over, at regeringen alligevel ikke vil gennemføre loven om miljø zoner. Vi er allerede bag efter med at opfylde EU’s grænseværdier for udslippet af sundhedsskadelig kvælstofdioxid fra trafikosen, og luftforureningen koster hvert år flere hundrede mennesker livet alene i København, siger seniorrådgiver i Det Økologiske Råd Kåre Press-Kristensen.

- Dertil kommer titusinder af hjertekarsygdomme og luftvejslidelser og hundredetusinder af sygedage. Det er især de ældre dieselbilers udstødning er et stort sundhedsproblem, og derfor haster det med at få lovgivningen på plads, påpeger han.

Vil vente med lovgivning
Danmark lever i øjeblikket ikke op til EU’s krav når det gælder grænseværdi for forurening med den skadelige gas kvælstofdioxid (NO2). Kravene skulle have været opfyldt allerede i 2010. Det lykkedes ikke, og den forrige regering søgte derfor EU-kommissionen om udsættelse til 2015, men fik afslag. Det betyder, at grænseværdien skal opfyldes hurtigst muligt – senest i 2014.

Regeringen vil vente med lovgivningen til Trængselskommissionen, er klar med et udspil, men det forsinker processen i mindst et halvt år, og det er usikkert, om er overhovedet kommer klare anbefalinger fra kommissionen.

- Det er en helt uacceptabel passivitet på et område, som er så vigtigt for sundheden, siger Kåre Press-Kristensen.

Det Økologiske Råd appellerer derfor til, at Folketinget hurtigst muligt beslutter et lovforslag, der går det muligt at stramme miljøkravene til trafikken i store byer, så luftforureningen kan reduceres, og landets hovedstad i 2014 kan leve op til EU’s grænseværdi, der skulle være opfyldt helt tilbage i 2010.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: