Randers vil være skodlækker

AFFALD – Randers vil være skodlækker og forsøge at få rygerne til at slikke smøgen i iøjnefaldende askebægre i stedet for at smide skoddet på gaden.

Lækre skod på store reklamespots ved rygerloungerne skal få rygerne til at tænke sig om, inden de smider deres skod på gaden.

Siden rygerloven trådte i kraft i 2007 er der blevet væsentlig færre rygere. Til gengæld er der blevet flere cigaretskod på gader og stræder, fordi rygerne ikke længere må tænde en smøg indendørs.

Det vil Randers Kommune nu gøre noget ved. Til den traditionsrige Randers Uge i august stiller kommunen iøjnefaldende askebægre op i udendørs rygerlounges, der skal få rygere til at slukke i askebægeret i stedet for at smide skoddet på gaden.

- I stedet for at pege fingre ad rygerne, vil vi med humor og rygerlounges få rygerne til at skodde i askebægre, siger Frank Nørgaard, formand for Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune.

- Vi så jo helst, at alle stoppede med at ryge. Men eftersom det ikke sker lige med det samme, tilbyder vi rygerne at ryge i særlige områder, hvor de ikke generer andre med deres røg, og hvor de får mulighed for at komme af med deres skod.

Skod forarger
De ny rygerlounges er et af mange projekter, som Randers Kommune sætter i søen i de kommende år i forbindelse med kommunens nye affaldsprojekt, »Jeg gør det- Ren Randers«, der skal få borgerne til at tage ansvar for deres eget affald.

I forbindelse med projektet har kommunen undersøgt borgernes holdning til affald. Den viser, at, det især er tyggegummi, hundelorte og cigaretskod, som borgerne finder mest uacceptabelt.

- Tyggegummi og skod fylder ikke meget i gadebilledet til sammenligning med meget andet affald, men ifølge undersøgelsen, er det det affald, der forarger flest mennesker. Derfor forsøger vi at gå nye veje for at få borgerne til at ændre adfærd,  siger Frank Nørgaard.

Anderledes askebægre skal gøre en forskel
Rygerlounges med grønne gulvtæpper, bænke beklædt med stof og askebægre, der ligner en stående cigaret, skal lokke rygerne til at smide skoddet i de anderledes askebægre. I Storegade, hvor der er mange caféer og restauranter, bliver der også stillet iøjnefaldende askebægre op.

- Til daglig forsøger vi med større eller mindre held at dæmme op for de mange skod ved at stille krukker og spande udenfor restauranterne til gæsternes cigaretskod. Mængden af skod bliver mangedoblet i Randers Ugen, så derfor håber vi, at de sjove og anderledes askebægre vil få folk til at tænke sig om og lade være med at smide deres skod på gaden i gaden, siger Michael Horsmark, der er formand for restauratørerne i Storegade i Randers.

Fakta om skodlækkker Randers

  • Fredag den 12. august fra klokken kl. 14.30 uddeler Frank Nørgaard lommeaskebægre til rygerne ved den overdækkede rygerlounge ved Busterminalen.
  • Randers Kommune har etableret syv rygerlounges følgende steder.
  • Busterminalen, Rådhustorvet, Houmeden, Jens Otto Krags Plads, Ved Biblioteket Kommunen har ligeledes sat tre iøjnefaldende askebægre op i Storegade.

Fakta om affaldsprojektet Jeg gør det – Ren Randers

  • Projektets mål er at gøre Randers til en ren og attraktiv kommune ved at reducere mængden af henkastet affald i det offentlige rum.
  • Det skal blandt andet ske ved at ændre borgernes adfærd og holdninger til affald med kampagner, aktiviteter og nye affaldsløsninger de kommende år.
  • I juni iværksatte projektet en tyggegummikampagne, der stadig kører i Randers by. Grønne stemmeplader med sjove udsagn skal lokke borgerne til at stemme med deres tyggegummi i stedet for at smide det på gaden.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: