Randers udskifter 14.000 gadelamper

ENERGI – Randers Kommune vil udskifte den gamle gadebelysning til moderne LED-lys. Det giver store besparelser for både kommunekasse og CO2-forbrug.

Den nye gadebelysning vil spare strøm og CO2-udledning. Her er det et af de gamle huse i Brødregade. Foto: Randers Kommune

Kommunens Miljø- og Teknikudvalg har netop besluttet at investere knap 100 millioner kroner over de næste fire år på klimavenlig gadebelysning.

De nuværende lamper er op til 40 år gamle og langt fra tidssvarende i forhold til kommunens klimakrav. Frem mod år 2030 vil Randers Kommune reducere sit samlede CO2-forbrug med 336.000 tons i forhold til i dag. Med udskiftningen af gadelamperne når kommunen syv procent af målet.

Reducerer el og CO2-udledning
- Når de nye lamper er sat op, vil vi hvert år reducere forbruget af el og dermed CO2-udledningen med det som svarer til 1000 husstandes årlige strømforbrug, fortæller formanden for udvalget, Kasper Fuhr Christensen.

Han understreger, at det er vigtigt for kommunen at gå foran, når det handler om at tænke på klimaet og klodens fremtid.

Når den samlede udskiftning er gennemført spare kommunen årligt fem-seks millioner kroner. Et beløb, som vil blive brugt til at afdrage på investeringen. I sidste ende vil omlægningen til klimarigtigt gadebelysning derfor i princippet være gratis for kommunen.

God forretning at tænke på klima
- Det viser, at der rent faktisk er en god forretning i at tænke på klimaet. På længere sigt får vi både en økonomisk gevinst og et renere klima, tilføjer Kasper Fuhr Christensen.

Selve opgaven med at udskifte de i alt 14.000 gadelamper skal nu sendes i udbud.

Det vil ske over flere omgange, og derfor vil det være muligt for både store som små el-firmaer at byde på opgaven.

- Som en sidegevinst ved dette projekt, kan vi dermed også få skabt en række arbejderpladser i en tid, hvor der er hårdt brug det, håber Kasper Fuhr Christensen

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: