Radio om økologiens barndom

ØKOLOGI – Den2radio udsender hver fredag et ugentligt podcast-program. Næste fredag kan du høre om økologiens barndom, og hvordan det hele begyndte tilbage i 1970′erne.

Erik Schrøder og Flemming Permin i storkollektivet Svanholms økologiske frugtplantage i 1991. Foto: Lisbeth Frank Hansen

Om tre år kan økologerne fejre 40 års jubilæum for deres første forening: Landsforeningen Økologisk Jordbrug (LØJ), som blev stiftet 7. marts 1981 på Roskilde Universitet.

Fra midten af 1970′erne havde en gruppe af landbrugselever, forbrugere, faglærte landmænd, frafaldne biodynamikere og ungdomsoprørere fundet sammen i den såkaldte Jordbrugsstudiegruppe, som arrangerede debatmøder, studiekredse og udflugter om økologi, miljø, alternative ejerformer og landbrugspolitik.

Jordbrugsstudiegruppen var organiseret i lokalgrupper og talte 100-150 medlemmer.

Hvem var de tidlige økologer, hvordan fandt de sammen, og hvilket landbrugsmiljø var det, de kom ud af?

Det undersøger programvært Rasmus Blædel, som har besøgt en af økologiens pionerer for at høre, hvordan det hele begyndte og hvad, der fik en masse unge til at gøre op med den daværende udvikling i landbruget for at sætte en ny kurs.

Landbrugsmedarbejder
Rasmus Blædel Larsen er cand.mag. i europæisk etnologi fra Københavns Universitet, Saxo-instituttet. Han fik sin Ph.d.-grad med afhandlingen om vilkår, virkeligheder og vanskeligheder i dansk landbrug, november 2016.

Den2Radio gik i luften den 1. maj 2008 og bygger på den klassiske idé om public service og er uafhængig af økonomiske og politiske særinteresser.

Udsendelserne er frit tilgængelige på internettet for alle og bliver sendt i forskellige formater, så man kan høre udsendelserne på internettet, på en smartphone, på en FM radio eller downloade dem.

Link: Udsendelsen om økologiens barndom kan høres fra midnat fredag/lørdag.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: