Økologiske sojalys er uden skadelige stoffer

ØKOLOGI – Økologiske sojalys er levende lys uden skadelige stoffer. Jessie Astrup fra Randers fik en lys idé.

Røsle Dyre (forrest), der går på Kalø Økologisk Landbrugsskole, lod sig rive med af de gamle juleslagere og fik varmen ved at danse samen med veninderne. Foto: Ulla Skovsbøl

Julestemningen var helt i top, da Kalø Økologisk Landbrugsskole ved Rønde på Djursland lørdag holdt økologisk julemarked.

Mens søde nissepiger fik varmen ved at  danse udenfor i decemberkulden til jazzede versioner af de gamle, kendte julehits, kunne de mange gæster nyde julegløgg, pandekager med sukker og hjemmelavet syltetøj, hente den forudbestilte juleand eller gå på opdagelse ved boderne indenfor i det store telt.

Jessie Astrup fremstiller økologiske sojalys uden skadelige tilsætningsstoffer. Foto: Ulla Skovsbøl

Alternativ til stearinlys
Blandt de mange boder fandt vi  huset Astrup, som fremstiller et godt og bæredygtigt alternativ til stearinlys, som ganske vist er med til at sprede hygge i den mørke vintertid, men også forurener langt mere, end de fleste aner.

- Vores sojalys er lavet af voks fra økologiske sojamarker, dyrket på amerikanske gårde. De udsender markant færre skadelige partikler end paraffin- og stearinlys og er hverken tilsat farve eller duftstoffer, fortæller Jessie Astrup Nielsen.

Hun siger, hun holder af levende lys og tidligere har været storforbruger af stearinlys, men blev betænkelig, da hun for nogle år siden fandt ud af, hvor sundhedsskadelige de egentlig var.

Produktion i kælderen
Det satte hende i gang med en omfattende research, og efter utallige afprøvninger for at finde et alternativ startede hun for godt et år siden en lille produktion op hjemme i kælderen i familiens hus i Randers.

- Vores sojalys har ikke de samme kedelige egenskaber som almindelig stearinlys. Det betyder, at du sagtens kan tænde masser af levende lys, uden at det skader børn, ældre og folk med astma, kol eller duft- og kemikaliefølsomhed, forklarer Jessie Astrup Nielsen.

Økologiske sojalys er uden:

  • Farve
  • Duft
  • Konserveringsmidler
  • Hærder
  • Stearin
  • Brændforlængende stoffer
  • UV-hæmmer

Voksen er fra økologisk dyrkede sojabønner, og vægen er uden bly.

Smukke levende lys uden skadelige stoffer fra Jessie Astrup i Randers.

 

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: