Velkommen til en vej ud af håbløsheden

KLIMA – »Vi skal give politikerne mod til at skabe forandring til vores fælles bedste. Klimasagen er for vigtig til blokpolitik, sagde Nina Sandal Holm. Tæt ved 2.500 børn, unge og voksne var samlet til den hidtil største klimastrejke foran rådhuset i Aarhus.

Nina Sandal Holm: »Vi er her i dag, fordi vi har et inderligt ønske om at skabe en bedre fremtid. Vi er her, fordi vi ved, at der skal store samfundsforandringer til meget snart. Vi er her, fordi politikerne underskrev Paris-aftalen for tre år siden, men de overholder den overhovedet ikke, og det skal de.« Foto: Gustav Bech

»Vi er her i dag, fordi vi har et inderligt ønske om at skabe en bedre fremtid. Vi er her, fordi vi ved, at der skal store samfundsforandringer til meget snart. Vi er her, fordi politikerne underskrev Paris-aftalen for tre år siden, men de overholder den overhovedet ikke, og det skal de.«

Sådan sagde Nina Sandal Holm, da hun talte for de henved 2.500 skolebørn og unge, der fyldte pladsen foran rådhuset i Aarhus. De var alle mødt frem for at være med i den hidtil største globale klimastrejke og demonstration, der fredag samlede børn og unge i over 100 lande i hele verden for at presse politikerne til at handle til fordel for klimaet, før det er for sent.

»Jeg forestiller mig, at mange af jer er til klimademonstration for første gang, og til jer vil jeg sige: Velkommen til en vej ud af håbløsheden. I dag står vi i samlet flok, lød det fra Nina Sandal Holm, der ville have politikerne til at lytte med ærbødig respekt til klimaforskerne.«

»Mange politikere er bange. Vi skal give dem mod. Mod til at udviske de politiske skillelinjer, for klimasagen er alt for vigtig til blokpolitik. Vi skal give politikerne mod til at skabe forandring til vores fælles bedste«, sagde Nina Sandal Holm, som er kokkeelev på en økologisk restaurant i Aarhus.

Efter de første taler og musikalske indslag gik mange hundrede mennesker i samlet flok med bannere og plakater gennem byens gader.

14-årige klimaaktivister
Selv om der var enkelte gråhårede og lidt ældre voksne med til dagens klimaaktion, var langt de fleste under 25 år. Også de helt unge på 14-15 år fyldte godt op blandt deltagerne.

15-årige Connie går i øjeblikket på Efterskolen Ådalen, der ligger i udkanten af Aarhus. Hun er sammen med flere kammerater fra efterskolen taget ind til rådhuset for at klimastrejke sammen med alle de andre.

Hvorfor er I med til at strejke for klimaet i dag?

»Politikerne snakker for meget og handler for lidt. De bliver ved med at snakke og snakke om alt det, der skal gøres, men alligevel sker der ikke ret meget. Det vil jeg gerne være med til at ændre.«

Veninden Lys, der er 14 år, er enig.

»Jeg vil gerne støtte det her initiativ og gøre, hvad jeg kan for miljø og klima. Vi skal gøre noget ved klimaforandringerne, inden det er for sent,« siger hun.

Den tredje af veninderne, Mathilde, er også 14 år.

»Jeg er her fordi jeg synes, det er vigtigt, at vi sikrer en god fremtid for os selv, men også for de næste generationer. Bare ved at være med her i dag, er du med til at skubbe i den rigtige retning og vise, hvad du mener,« siger Mathilde.

Mathilde, Connie og Lys var nogle af de mange helt unge skoleelever, som var mødt op til fredagens klimastrejke i Aarhus. Foto: Gustav Bech

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: