Økologer får ingen kompensation for sprøjtegift

ØKOLOGI – Gartnere og frugtavlere, der får deres økologiske afgrøder forurenet med sprøjtegift, skal ikke regne med støtte fra Eva Kjer Hansen. Kynisk og uansvarligt, siger økologernes formand.

Per Kølster kalder udmeldingen fra Eva Kjer Hansen »kynisk og uansvarlig«.

Mens Eva Kjer Hansen er stærkt optaget af at lette landbrugets byrder og vil gennemføre en landbrugspakke, der skruer markant ned for miljø- og naturkrav for at sikre det kriseramte landbrugserhverv en milliardgevinst, er der ikke udsigt til den samme milde gaveregn for de økologiske avlere. Her smækker ministeren tværtimod pengekassen i, selv om de får deres afgrøder ødelagt af nedbør med giftrester.

- Jeg ønsker ikke at komme med en politisk udtalelse om kompensation eller erstatning. Jeg forventer, Landbrug & Fødevarer vil gå ind og give kompensation, hvis det måtte vise sig nødvendigt.

Sådan lød meldingen forleden til Enhedslistens Maria Reumert Gjerding.

Hun er medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg og havde bedt miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen på et møde i udvalget forklare, hvordan hun vil sikre, at økologiske landmænd og frugtavlere får økonomisk kompensation, når deres økologiske produkter bliver ødelagt af sprøjtegift, der fordamper og efterfølgende driver ind over deres areal og falder ned i form af regn.

Økologiske avlere får ødelagt høsten
Økologiske frugtavlere får hele deres høst ødelagt og kan ikke opnå merpris, hvis deres økologiske æbler og pærer eller anden frugt bliver forurenet med kemiske sprøjtegifte.

Problemet er den kemiske sprøjtegift prosulfocarb, som nu tre år i træk er fundet på både æbler og pærrer og senest persille.

Prosulfocarb er en meget flygtig sprøjtegift og anvendes mod ukrudt i kornmarker. Store mængder af det giftige stof er ved tidligere målinger fundet i regnvand over Sjælland.

Ingen planer om kompensation
Landbrugets hovedorganisation Landbrug & Fødevarer, som Eva Kjer Hansen henviser til, er dog ikke indstillet på at betale kompensation til økologerne.

- L&F ydede kompensation i 2014, og vi har ikke aktuelle planer om at gøre noget tilsvarende igen, siger Lars Hvidtfeldt fra Landbrug & Fødevarer til økologernes fagblad Økologi & Erhverv.

- Antallet af fund er faldet, så vi kan se, at vores handlingsplan har haft en effekt. Desværre har der været et par fund i 2015, derfor sætter vi yderligere ind med henblik på at undgå spredning uden for de marker, hvor prosulfocarb anvendes, siger Hvidtfeldt til bladet.

Kynisk og uansvarlig
Per Kølster, der er formand for Økologisk Landsforening kalder udmeldingen fra fødevareminister Eva Kjer Hansen for »kynisk og uansvarlig«.

- På allernærmeste hold oplever vi hvert år, hvordan frilandsgartnere og frugtavlerne med bæven følger kontrollen af deres afgrøder. Angsten for at miste hele eller dele af høsten skal de leve med, og det påvirker i høj grad deres muligheder for at udvikle et erhverv, som har stor betydning for Danmark.

- Derfor synes jeg helt personligt, at det er ret kynisk og helt uansvarligt af ministeren at sidde landmændenes meget reelle frygt overhørig, siger Per Kølster til Økologi & Erhverv.

Økologisk Landsforening ser efter udmeldingen fra minister og landbrugstoppen ikke anden udvej end at kræve et forbud mod fortsat brug af Boxer med prosulfocarb.

Prosulfocarb fremstilles af Syngenta og markedsføres under handelsnavnet Boxer. Prosulfocarb topper som nummer to på salgslisten i Danmark, kun overgået af Roundup, som er verdens mest solgte kemiske sprøjtegift til bekæmpelse af græsukrudt.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: