EL: Eva Kjer svigter både landbrug og natur

LANDBRUG – En vanvittig illusion at tro, at man kan redde konkurstruede landmænd ved at sløjfe randzoner, lempe gødningsregler og tillade flere svin i staldene, siger Enhedslistens Maria Reumert Gjerding.

Maria Reumert Gjerding: Regeringens landbrugspolitik bygger på en illusion.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen vil sløjfe randzonerne, som skal beskytte vandløb og søer mod udvaskning af næringsstoffer og sprøjtegift fra landbruget. Lovforslaget om at ophæve randzonerne er netop sendt i høring.

- Det er første skridt i højrefløjens landbrugspakke, hvor man håber, at droppede randzoner, lempede gødningsregler og miljøregler, der skal give landmanden mulighed for at presse lidt flere svin ind i staldene, skal kunne redde et erhverv, hvor hver tredje landmand står på randen af konkurs. Det er en vanvittig illusion, siger Enhedslistens ordfører for klima, miljø og landbrug, Maria Reumert Gjerding.

Regeringen svigter både natur og landbrug
- Det mest triste ved regeringens landbrugspakke er, at den både svigter landbruget og forværrer tilstanden for vores natur, der i forvejen er hårdt presset, tilføjer hun.

Maria Reumert Gjerding presser i stedet på for at få flertal for en landbrugspolitik, der reelt tager hånd om landbrugets problemer og samtidig sikrer en omlægning til den produktionsform, der tegner fremtiden.

- Efterspørgslen efter økologi er i eksplosiv vækst, og supermarkederne kan ikke få nok økologi til deres hylder. Samtidig er økonomien sundere og beskæftigelsen højere ved økologisk produktion, argumenterer hun.

- Med økologi kan vi også begynde tage fat på genopretning af naturen. Den økologiske landmand skal ikke bare være fødevareproducent, men også naturforvalter. Den udpinte jord skal genopbygges, naturen genoprettes og biodiversitet genetableres. Der er nok at tage fat på, siger Maria Reumert Gjerding.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: