Øko-producenter klar til mere eksport

BIOFACH – De danske økologiske producenter har den internationale foodsevice-sektor i kikkerten og håber på mere eksport. Eksportchefen i Økologisk Landsforening står i denne uge i spidsen for et dansk eksportfremstød på verdens største økologiske messe, BioFach i Tyskland.

Den midtjyske grossistvirksomhed Solhjulet, er en af de danske økologiske virksomheder, som er med på BioFach.

Netop nu er 19 danske, økologiske virksomheder på jagt efter nye eksportmarkeder til verdens største økologiske messe, BioFach i Nürnberg. Her har flere af de danske udstillere valgt at fokusere på foodservice-branchen.

Og ifølge Klaus Bentzen, eksportchef i Økologisk Landsforening, vil flere og flere af de danske producenter, der leverer økologiske fødevarer til danske storkøkkener, begynde at orientere sig mod også de internationale foodservice-markeder.

Kantiner, restauranter og storkøkkener i kikkerten
- Det voksende salg af økologi til kantiner, restauranter, institutioner og andre storkøkkener i Danmark er med til at styrke de økologiske producenter. De udvikler produktløsninger til storkøkkenerne, som de på sigt kan udbrede til internationale markeder for foodservice. Dette er en ny og spændende forretningsplatform for den i forvejen succesfulde økologi-eksport, siger Klaus Bentzen.

Friland er en af de virksomheder på messen, der satser på at skaffe kunder fra foodservice-branchen.

- Foodservice-afdelingen hos Friland bliver større og større, for vi er nu i stand til at efterkomme branchens krav til produkterne. Vi bygger videre på vores erfaringer med foodservice i Danmark og går især efter det tyske foodservice-marked, siger Jürgen Hansen, administrerende direktør i Frilands tyske datterselskab, Friland J. Hansen.

Voksende øko-interesse i danske storkøkkener
Omsætningen af økologi i de danske storkøkkener nærmer sig en milliard kroner. Øko-salget voksede fra ca. 456 mio. kroner i 2009 til ca. 918 mio. kroner i 2012 og er således fordoblet på tre år.

Det viser en opgørelser, der er baseret på indberetninger fra de 15 største foodservice-grossister i Danmark og Økologisk Landsforenings estimat for den resterende del af markedet. Opgørelsen er lavet af Økologisk Landsforening og Producentsammenslutningen Økosalg og Oplysning med tilskud fra EU og Fødevareministeriet.

Den danske fællesstand på BioFach gennemføres af producentsammenslutningen Organic Denmark Export med støtte fra EU og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris landdistriktsprogram. Eventen gennemføres i samarbejde med Økologisk Landsforening.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: