Verden fik 20 procent mere økologisk dyrket jord i 2017

ØKOLOGI – Økologisk landbrug vinder frem kloden rund. Det samlede økologiske landbrugsareal steg hele 20 procent i 2017, viser dugfriske tal fra den årlige opgørelse fra Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) og IFOAM, de økologiske organisationers internationale paraplyorganisation.

Whole Foods, der er grundlagt i USA, er verdens største økologiske butikskæde med over 300 store supermarkeder, der handler med økologiske og andre naturskånsomme produkter. Foto: Whole Foods

Økologisk landbrug vinder frem kloden rundt. Det samlede økologiske areal verden over steg med 20 procent i 2017 og nåede dermed op på i alt 69,8 millioner hektar. Det er et areal, som svarer til mere end 26 gange Danmarks samlede landbrugsareal.

Det viser den årlige opgørelse med de nyeste tal for 2017 fra den internationale rapport ’The World of Organic Agriculture’, der netop er blevet offentliggjort på dette års BioFach i Nürnberg i Tyskland. Tallene for 2018 er først klar næste år.

»Det er en udvikling, der viser, at økologisk produktion har et enormt potentiale, siger Kirsten Lund Jensen. Hun er økologichef hos Landbrug & Fødevarer og forventer, at mindst 13 procent af dansk landbrugsareal drives økologisk i 2020, siger Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer.

»Vi har skarpt fokus på, at danske landmænd og virksomheder skal være i front markedsmæssigt og fagligt. Med den udvikling vi ser, er det helt afgørende, at dansk økologi også i fremtiden kan klare sig godt i konkurrencen på et globalt marked, hvor der er rigtig mange dygtige spillere«, siger Kirsten Lund Jensen.

Danmark udbygger positionen som førende på økologi
Den økologiske sektor i Danmark står stærkt, og Danmark har udbygget forspringet som det land, hvor den økologiske markedsandel er størst, og vi er dermed fortsat verdensmestre i økologi, viser de nye, globale øko-tal.

De danske forbrugere er fortsat dem, der putter flest økologiske varer i indkøbskurven, når de handler. Den økologiske markedsandel i detailhandlen nåede i 2017 op på hele 13,3 procent.

»Tallene viser med al tydelighed, at det er nødvendigt med fokus på at udvikle økologien, så vi fortsat kan udbygge vores position som den nation i verden, hvor flest køber økologiske varer«, understreger Kirsten Lund Jensen.

Rapporten, der bliver udgivet af Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) og IFOAM – Organics International, viser også, at USA er det suverænt største økologisk marked i verden med en omsætning på 298 milliarder danske kroner i 2017. Og at det samlede økologiske fødevaresalg steg med 8,7 procent i 2017 til omkring 690 milliarder danske kroner.

Danmark fortsat verdensmestre
Tallene viser også, at Schweiz fortsat har det største forbrug af økologi i detailsalget omregnet i kroner og ører pr. person. Det er de dyre fødevarer i ikke-EU landet Schweiz, der er stærkt medvirkende til det, fordi øko-markedsandelen i detailhandlen kun var 9 procent, hvilket er betydeligt lavere end den danske.

»I Landbrug & Fødevarer forventer vi, at den danske markedsandel er steget til knap 15 procent i 2018, fordi vi forventer et øget økologisalg i detailhandlen på ca. 12 procent«, siger Kirsten Lund Jensen.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: