Kina er verdens fjerde største marked for økologi

ØKOLOGI – Kineserne har fået smag for økologiske fødevarer. Med en fremgang på imponerende 25 procent har Kina nu indtaget en placering som verdens fjerde største økologimarked. Det viser nye tal for salget af økologiske varer på globalt plan.

USA er verdens suverænt største marked for økologiske fødevarer, men Kineserne har også fået smag for usprøjtede varer. Foto: BioFach

Kina er nu det fjerde største marked for økologi på verdensplan. I 2016 blev der handlet økologi for 44 milliarder danske kroner. Det er en stigning på 25 procent i forhold til året før.

Det viser nye tal fra den internationale rapport The World of Organic Agriculture, som i dag blev offentliggjort på BioFach, der er verdens største messe for økologi og naturprodukter. BioFach samler i disse dage tusindvis af besøgende fra hele verden i Nürnberg i Tyskland.

- Tallene viser med al tydelighed, at det fortsat er nødvendigt med fokus på økologi-eksport til Kina, da det er et marked i voldsomt vækst, siger Kirsten Lund Jensen, der er økologichef hos Landbrug & Fødevarer.

Flere af Danmarks store virksomheder eksporterer allerede til Kina.

- Vi skal dog ikke glemme nærmarkederne Tyskland og Frankrig, som hhv. er det næststørste og tredjestørste økologi-marked i verden, siger Kirsten Lund Jensen.

Ifølge de nye tal er USA fortsat det suverænt største øko-marked i verden med en omsætning på 290 milliarder danske kroner i 2016. På globalt plan steg det samlede økologiske fødevaresalg omkring ti procent i 2016 til. Dermed sælges der økologiske varer for omkring 600 milliarder danske kroner.

Danmark fortsat verdensmestre
Tallene viser også, at Schweiz fortsat har det største forbrug af økologi i detailsalget omregnet i kroner og ører pr. person.

Men alligevel kan Schweiz ikke slå Danmark. Det er nemlig de generelt dyre fødevarer i ikke-EU landet Schweiz, der puster tallet op, for den økologiske markedsandel i detailhandlen var kun på 8,4 procent, hvilket er lavere end den danske. Dermed ligger Danmark fortsat i spidsen.

- Så der er stadig god grund til at glæde sig herhjemme, for Danmark er fortsat det land i verden, der har den største økologiske markedsandel. Tallene viser, at den i 2016 var på hele 9,7 procent, understreger Kirsten Lund Jensen.

Hun forventer, at den danske markedsandel vil være steget til omkring 10,4 procent, når tallene for 2017 gøres op. Det dækker over en stigning af salget i detailhandlen på 13-15 procent.

Verdens største økologiske areal
Tallene fra BioFach afslører også, at det samlede økologiske areal verden over steg med 15 procent i 2016 til i alt 57,8 millioner hektar. Det er et areal, som svarer til mere end 20 gange Danmarks samlede landbrugsareal.

- Det er en udvikling, der viser, at økologisk produktion har et enormt potentiale. I Landbrug & Fødevarer forventer vi, at 15 procent af dansk landbrugsareal drives økologisk i 2020, og vi har skarpt fokus på, at danske landmænd og virksomheder skal være i front markedsmæssigt og fagligt.

- Med den udvikling vi ser, er det helt afgørende, at dansk økologi også i fremtiden kan klare sig godt i konkurrencen på et globalt marked, hvor der er rigtig mange dygtige spillere, siger Kirsten Lund Jensen.

Mere end 40 danske økologi-virksomheder er med i et samlet eksportfremstød på BioFach i Nürnberg i Tyskland sammen med Økologisk Landsforening og eksportnetværket Bio Aus Dänemark.

I maj måned arrangerer Landbrug & Fødevarer et lignende eksportfremstød i forhold til det kinesiske marked, når erhvervsorganisationen sammen med flere store, økologiske virksomheder som fx Arla, Dairy 1888, Gasa Odense og Thise deltager på BioFach China i Shanghai.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: